Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Fanagorija
  • 18.07.2017. 20:00

Najbolja ruska vina s prostora gdje se sadilo i u antici

Vinogradi ove vinarije prostiru se na oko 2.800 hektara i godišnje proizvedu preko 20 miliona litara vina, ali i drugih alkoholnih pića od pjenušaca do konjaka i votke od grožđa

Foto: Pixabay/jill
  • 626
  • 35
  • 0

Austrian Wine Challenge - AWC koji je na listi prestižnih globalnih vinskih događanja ocijenjen kao najmasovniji i gdje na provjeru kvalitete vina dolaze na tisuće vinara iz cijelog svijeta s desetinama tisuća uzoraka, za 2016. proglasilo je rusku vinariju Fanagorija najboljim proizvođačem vina u Rusiji i za kvalitetu joj dodijelio tri zlatne i tri srebrne medalje.

Vinarija Fanagorija smještena je na Tamanjskom poluotoku između Crnog i Azovskog mora, u ruskom Krasnodarskom kraju gdje su bila u antičkih vremena grčka naselja s razvijenim vinogradarstvom zbog blagog podneblja. Nazvana je po istoimenom antičkom gradu koji je postojao na ovom prostoru od 6. stoljeća prije Krista, pa sve do Srednjeg vijeka i dolaska Slavena, piše Russia beyond the headlines.

Godišnja prozvodnja 20 miliona litara vina

Vinogradi ove vinarije prostiru se na oko 2 800 hektara i godišnje proizvedu preko 20 miliona litara vina, ali i drugih alkoholnih pića od pjenušaca do konjaka i votke od grožđa. Usporedbe radi, Iločki podrumi godišnje proizvedu 4 miliona litara vina. Ovdje je zaokružen kompletan ciklus uzgajanja vinove loze, proizvodnje vina, njegovog sazrijevanja i distribucije, a od 2012. Fanagorija je postala jedina tvrtka u Rusiji koja izrađuje hrastove bačve i mjesečno ih proizvede oko 300, kapaciteta od 100 do 600 litara i dio izvoze u Čile, Škotsku i druge zemlje. Vinarija od 2004. posjeduje i vlastitu liniju za proizvodnju keramike, zemljanih posuda za vino i likere ručne izrade koje nalikuju amforama otkrivenima pri arheološkim iskapanjima u Fanagoriji.

"Mi bismo željeli da se naša vina izbore sa širokom konkurencijom u trgovinama, ali to naravno nije lako. Stalno unaprjeđujemo i razvijamo naš proizvodni ciklus kako bismo sačuvali kvalitetu u svakoj pojedinačnoj boci", kaže Valentina Popandopulo, zamjenica ravnatelja za kvalitetu u ovoj jednoj od najvećih vinarija u Rusiji, dodajući kako su posebno ponosni na svoju kolekciju desertnih vina ledene berbe, koja obuhvaća sorte kao Muscat, Riesling, Sauvignon Blanc i Saperavi.

Svoje proizvode, vino i druga alkoholna pića, vinarija Fanagorija izvozi u izbirljiva tržišta Japana, Izraela i SAD.

Foto: Pixabay/jill111


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)