Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 26.07.2016. 14:00

Mraz ugrozio proizvodnju vina u Francuskoj

Proljetni mraz, a potom i olujno nevrijeme s tučom poharali su francuske vinograde!

Foto: Freeprod/Bigstockphoto
  • 316
  • 15
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom, ali i proljetni mraz koji je pogodio dijelove zemlje, umanjit će francusku proizvodnju vina za 8% u odnosu na prošlu godinu, navodi njihovo Ministarstvo poljoprivrede. Pad proizvodnje, dodaju, najvećim se dijelom očekuje zbog mraza, piše harpers.co.uk.

Sveukupno, za očekivati je da će biti 44,1 milijun hektolitara vina manje u sezoni 2016. i to ako se ne pojave druge vremenske (ne)prilike. Regija Champagne je najteže pogođena, a očekivani pad proizvodnje je čak 32%. Proljetni mraz uništio je 4.600 hektara vinograda, a sad se bore s plijesni i botritisom. Vinova loza zaostaje u razvoju otprilike tjedan dana.

Bordeux i Languedoc-Roussillion pošteđeni većih šteta

Proizvođači iz Loire Walleya susreće se s istim problemima. Očekuju proizvodnju manju za 32% u odnosu na prošlu godinu. Burgundy i Beaujolais također su stradali od mraza koji je oštetio oko 10.000 hektara. Za očekivati je da će proizvodnja biti manja za 23%.

"Šteta zbog oluja i tuče u Charentesu i Burgundy-Beaujolais također će smanjiti potencijal proizvodnje", rekao je ministar.

Bordeux i Languedoc-Roussillion zasad se dobro drže u odnosu na druge regije. Proizvodnja Bordeauxa tek malo zaostaje u odnosu na prošlu godinu, plijesan je pod kontrolom i nisu bili pogođeni proljetnim mrazom. Dijelovi Languedoc-Roussillion regije su bili pogođeni mrazom, ali većina proizvođača je bila pošteđena.

Također, nije bilo većih oluja u tom području pa se očekuje da će proizvodnja biti tek za 1% manja u odnosu na 2015.

Foto: Freeprod/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Francuska Vino Vinova loza Štete Oluja Pad proizvodnje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.