Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski grad
  • 27.10.2023. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Mostar službeno preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte.

Foto: Grad Mostar
  • 132
  • 49
  • 1

Delegacija Bosne i Hercegovine iz Toulousea u Mostar donosi nagradu Evropskog grada vina Dionisio 2024. godine. Titulu je jučer na svečanom prijemu u Vijećnici ovog francuskog grada preuzeo mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, a dodjeljuje je Evropska mreža vinskih gradova Recevin s ciljem promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam.

"Nakon što smo prošle godine preuzeli nagradu u Portugalu ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih još dodati da su upravo gradovi predvodnici Evropske unije, te da su još od srednjeg vijeka na ovamo održavali veze i stvarali su evropski duh suradnje. Tako i danas na ovom događanju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju", izjavio je ovom prilikom Jean-Luc Moudenc, gradonačelnik Toulousea. 

Imamo šta ponuditi svijetu

Ovo je posljednje u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom razdoblju, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Evrope Iter Vitis, nagradu "Najbolji Iter Vitis vinski grad" za Grad Mostar, "Najbolja održiva destinacija za vinski turizam" za Grad Trebinje, "Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina" za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu

"Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio grad vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu priliku za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i poljoprivrede u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu!" izjavio je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Kroz aktivniju prisutnost i vidljivost bosanskohercegovačkog vinogradarstva i vinskog turizma u evropskim krugovima, pozivnice za predstavnike bh. vinogradarskih gradova na različite vinske događaje u Evropi postale su učestalije. Delegacija Bosne i Hercegovine u Toulouseu tako sudjeluje i na godišnjem sastanku Iter Vitisa, u sklopu koje će biti održana prezentacija Vinske ceste Hercegovine. 

Od Ljubuškog do Trebinja

Uručeno priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu regije.

Međunarodna prepoznatljivost kroz autohtone sorte

"Ova prilika predstavlja značajan korak prema promociji naših vina i vinogradara na međunarodnom nivou. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ostaje posvećena podršci vinogradarima i vinarijama i nastaviše razvijati Vinsku cestu Hercegovine kao jednu od vodećih destinacija za vinski turizam", izjavio je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore, Vjekoslav Vuković.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.


Fotoprilog


Tagovi

Evropski grad vina Dionisio Grad Mostar Novo priznanje Vinska cesta Hercegovačka vina Mario Kordić Jean-Luc Moudenc Vjekoslav Vuković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]