Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Povratak
  • 28.06.2018. 18:30

Marin Šupuković: Dičimo se posebnom serijom od 5 sorti vina simbolički nazvanim "Zemlja"

Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.424
  • 87
  • 0

Povratak u Žepče, povratak plodnoj zemlji i svim zaboravljenim vrijednostima znači jedan novi početak. Početak oživljavanja žepačkog kraja, Bosne, pojedinaca i obitelji. Da ova priča o povratku nije samo priča, dokaz su i prva vina koja su izašla iz njihovih vinograda. Pričamo o Vinariji Povratak koja je 2014. godine zasadila svoje prve trsove, a sada obrađuju 50 hektara vinove loze.

Na festivalu vina VinoSalis u Tuzli porazgovarali smo sa Marinom Šupukovićem iz Vinarije Povratak o njihovim poznatim vinima od pet sorti simbolički nazvanim "Zemlja". Pinot Grigio, Müller-Thurgau, Traminac, Ancellotta, Merlot, Cabernet Franc, Palava, Uni Blanc, Marselan, Garganega, Malvasia Istria, Lambrusco Salamino sorte su koje čine ovu seriju od pet vina i to su prva, 100% žepačka vina izašla iz najsuvremenije vinarije.

Jedini u Bosni uzgajaju češku sortu Palavu

"Mi smo tek na početku, radimo 50 hektara, ali cilj nam je svake godine rasti sve više i više. Tek se probijamo na tržište i svo proizvedeno vino prodajemo na području Bosne i Hercegovine", govori Marin. "Naša vina pokazuju da kvalitetno radimo i da ćemo i dalje napredovati, što je najbitnije."

Na pitanje koje sorte uzgajaju, Marin ističe kako najbolje prolazi Palava, češka sorta koja se sadi u Žepču i trenutno je jedini imaju u Bosni.

Kakva je vinska kultura u ovom kraju? Kakve su vaše ambicije?

"Aktivnija je vinska scena više prema Hercegovini, ali loza uspijeva i u srednoj Bosni gdje smo mi trenutno. Što je najbitnije, proizvedeno vino je kvalitetno. Mislim da srednja Bosna ima puno potencijala."

Osim ovog festivala vina, nastupate li i na drugim vinskim sajmovima?

"Inače nastupamo na dosta vinskih sajmova, bili smo u Zenicu, Banja Luci, Tuzli, a lani i u Osijeku. Nismo bili još niže prema Hercegovini, ali prema sjevernoj Bosni smo se promovirali", ističe Marin.


Tagovi

Vinarija Vinarstvo Povratak VinoSalis Festival vina Marin Šupuković


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)