Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 30.06.2016. 08:00

Lisnom prihranom loze do povećanja suhe tvari!

Tijekom sušnijih ljetnih mjeseci maksimalna pozornost posvećuje se prihrani vinove loza putem lista hranjivim otopinama.

Foto: Oleg Znamenskiy/bigstockphoto.com
  • 576
  • 24
  • 0

Tijekom sušnijih ljetnih mjeseci maksimalna pozornost posvećuje se prihrani vinove loza putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera što više povećao. Petrokemija preporuča lisnu prihranu obaviti Fertinom B, Fertinom G i Fertinom Fe.

Fertina B je azotna borna otopina koja sadrži 3% azota (N) i 4% bora (B). Nakon cvatnje obavlja se još jedna prihrana Fertinom B u koncentraciji 1%. Primijenjena u ovoj fazi povoljno djeluje na razvoj tek zametnutih bobica, na povećanje sadržaja šećera i otpornost vinove loze prema visokoj temperaturi (suši).

Također se nakon cvatnje primjenjuje i Fertina G koja uz azot (N) i kalij (K2O) sadrži magnezij (Mg), bor (B) i željezo (Fe) na čiji je nedostatak vinova loza osjetljiva i koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Nedostatkom magnezija list vinove loze poprima "mramorirani" izgled, odnosno žile na listu su zelene, dok tkivo između njih žuti i propada. Manjak magnezija može izazvati pojavu ukočenosti peteljčice, prvo se na peteljki pojavi mala, uleknuta smeđa ili crna pjega koja se kasnije širi tako da dio grozda ispod pjege se smežura i dalje se ne razvija te je vrlo sklono napadu botritisa odnosno sive plijesni.

Na alkalnim tlima može se pojaviti žućenje

Uslijed nedostatka željeza listovi postaju blijedi i klorotični. Stoga da bismo spriječili pojavu ovih simptoma preporučljivo je primjenjivati Fertinu G posebice sada nakon cvatnje jer je usvajanje hranjiva od strane vinove loze u fazi sitnih bobica puno veće nego kasnije pri završetku rasta bobica. Ona se sada nakon cvatnje primjenjuje u koncentraciji 2%, dok se prije cvatnje primjenjivala u koncentraciji 1%. Primjenjuje se svakih 10 do 14 dana sve do kraja srpnja ili početka kolovoza kada se prestaje sa svim prihranama u vinogradu.

Ukoliko se nasad vinove loze nalazi na tlu alkalne reakcije velika je vjerojatnost da će se na listovima pojaviti žućenje ili tipična ferokloroza koja je uzrokovana nedostatkom željeza jer na takvim tlima ono je u nepristupačnom obliku za biljku znači nalazi se čvrsto vezan u spojevima odakle ga korijen biljke ne može usvojiti. Osim primjene željeza putem tla gdje postoji opasnost od ponovne njegove blokade, može se lisno primijeniti otopina željeza (Fe) ili Fertina Fe koja sadrži 6% željeza (Fe). Ona se primjenjuje u koncentraciji 0,1 do 0,2%.

Fertine je najbolje primijeniti ili rano ujutro ili kasno popodne, uglavnom ne po jakom suncu kako ne bi došlo do pojave ožegotina na listu.

Prednost lisne prihrane vinove loze Fertinama je što se i malim količinama hranjiva održava dobra ishranjenost vinograda, vrlo su učinkovite u kritičnim fazama rasta nakon tuče, napada bolesti ili štetnika jer brzo potiču rast i razvoj lista. One se mogu primjenjivati same ili zajedno sa zaštitnim sredstvima smanjujući pritom broj prskanja.

Za više informacija o folijarnoj prihrani vinove loze obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Oleg Znamenskiy/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Folijarna prihrana Vinova loza Petrokemija Fertina Željezo Bor Kloroza Botritis


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !