Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekspanzija vinogradarstva
  • 24.12.2017. 09:15

Laktaši će se brzo naći na mapi najboljih vinogorja

Lokalna vlast u Laktašima svake godine novim vinogradrima pokloni više od 20 hiljada sadnica vinove loze, podstičući na taj način razvoj vinogradarstva. U planu je i davanje zadružnog zemljišta pod dugogodišnju koncesiju, te izgradnja vinske kuće.

Foto: Boško Grgić
  • 2.254
  • 214
  • 0

Za vinogradarstvo u Laktašima postoje idealni uslovi. Prvenstveno se to odnosi na brdovite dijelove opštine, župski dio na desnoj strani Vrbasa i potkozarski dio, gdje se vinogradarstvom već dugi niz godina bave pripadnici italijanske nacionalne manjine. U opštinskoj upravi su svjeni i činjenice da i ovdašnja klima ide na ruku vinogradarstvu, pa su se opredijelili za snažnije podsticaje. Potvrđuje to načelnik opštine Ranko Karapetrović.

“Raspolažemo sa većom površinom napuštenog zadružnog zemljišta, koje namjeravamo izdati pod dugogodišnju koncesiju. Nekoliko vinogradara se već dokazalo i to nam je od velike pomoći. Opredijelili smo se za snažnu podršku, a jedan od ambicioznijih planova je izgradnja vinske kuće, koja će biti laktaški brend” , rekao je Karapetrović.

U izrazito povoljna vinogradarska područka spadaju Slatina, Jablan, Trn, Kobatovci, Riječani, Mahovljani, Bakinci, Krnete i druga sela brdskog dijela opštine. Upravo u ovim selima se planiraju novi vinogradi.

Laktaška vina po italijanskim i dalmatinskim receptima

Berba u Mahovljanima

U vinogradima Banjalučke biskupije u Mahovljanima na osam hektara uzgajaju se italijanske sorte grožđa, a proizvode se i vrhunska vina. I nešto manji vinograd porodice Bogoljuba Popovića iz Trna je već dostigao nivo reprezentativnog vinograda.

Bogoljub Popović je sa višečlanom porodicom doselio u Trn iz sela Čista Mala u opštini Vodice u Hrvatskoj, gdje su njegovi preci uzgajali vinovu lozu, maslinu i smokvu U Dalmaciji Popovići su imali 10 hiljada čokota i godišnju proizvodnju od 15 hiljada litara vina.

“U Laktaše smo doselili 1995. godine. Odmah smo zasadili 400 čokota loze, jer bez grožđa i vina ne možemo. Kuću smo zamijenili i u novoj sredini nastavili poslove koje najbolje znamo i umijemo raditi. Imali smo četiri dunuma, a potom smo kupovali zemlju i povećavali zasade” , priča Bogoljub Popović, koji je svoje komšije podučio ovom poslu i ukazao na ljepote vinogradarstva.

Popovići trenutno pod vinogradima imaju tri hektara. Zajedno sa dvojicom sinova, suprugom, unucima i ostalim ukućanima namjerava zasaditi još tri hiljade i dostići fantastičnih devet hiljada čokota.

"Dostigli smo proizvodnju od 12 tona grožđa. Tu su prateći objekti, vinski podrumi, sve ono što prati ovu proizvodnju. Drago mi je da sam ovu ljubav prenio na sinove Gorana i Zorana, te na unuke Aleksandra Nemnaju. Još mi je draže što sam vinogradarstvom ‘zarazio’ i svoje prijatelje i komšije”, kaže Popović.

Načelnik Karapetrović želi spoj vinogradarstva i turizma

Zahvaljujući tradiciji italijanskih doseljenika koja traje od 1883. godine, pa i primjeru Dalmatinca Bogoljuba Popovića, Laktaši sve više postaju prepoznatljivi po vinu. Prema mišljenju prvog čovjeka ove opštine Ranka Karapetrovića, Laktaši će se vrlo brzo naći na mapi najboljih vinogorja, ne samou Bosni i Hercegovini, već i znatno šire.

Probanje vina

Laktaši su već nadaleko poznati po jagodi, koja je naš brend. Ali posljednjih godina se sve više povećava i proizvodnja vina i rakije. Ovo je dobro ne samo sa poljoprivrednog, već i sa turističkog aspekta. Laktaši su opština sa dvije iuzetno kvalitetne banje, međunarodnim aerodromom, mrežom autoputeva, rijekom Vrbas, arheološkim nalazištem grada Balkisa iz četvrtog vijeka i mnogo toga drugoga što želimo pokazati turistima. Pa red je onda da ih dočekamo domaćim vrhunskim vinima i drugim pićima, kao pravi domaćini”, rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši, koji znalački ovu opštinu vodi u društvo priznatih vinogorskih, turističkih i ekoloških sredina Evrope.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Vinogradarstvo Ranko Karapetrović Laktaši Lista Mala Vodice Italijanske sorte grožđa Bogoljub Popović


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.