• Kupažiranje vina
  • 11.01.2018. 07:00

Kupažiranje za bolji kvalitet vina

Kupažiranje vina predstavlja miješanje dva ili više vina, neadekvatnog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrijevalo, a rezultat je vino izmijenjenog sastava sa senzornim osobinama.

  • 634
  • 39
  • 0

Svako ko se bavi vinarstvom ima za cilj da stvori kvalitetno vino. Međutim, potrebno je da raspolaže sa dovoljnim količinama vina od različitih sorti grožđa.

Stručnjaci napominju da o tome treba voditi računa pri samom podizanju vinograda, a odabir sorti bi trebao odgovarati vinogradarskom području.

Kupažiranje popravlja kvalitet vina

Kupažiranje vina predstavlja miješanje dva ili više vina, neujednačenog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrijevalo, a rezultat je vino izmijenjenog sastava sa senzornim osobinama.

"Pritom se ne dobija sortno vino, već određen tip vina, gde je potrebno voditi računa da odabir vina bude takav da se nadopunjuju. Cilj je postići tipiziranje, osvježavanje starih vina, popravku kvaliteta, odnosno otklanjanje mana i nedostataka", objašnjava dipl.inž.polj. Ljiljana Gvozdić iz PSSS.

Dodaje da nije poželjno miješati jako oksidisana prestarjela vina (ona koja su duže držana u drvenim posudama ili su bila u dodiru sa vazduhom) sa mladim, jer se gubi određena količina mladog vina koja se koristi, a efekat se ne postiže.

Kada se obavlja kupažiranje vina?

Kupažiranje je potrebno obaviti nakon završene fermentacije, prilikom prvog pretakanja. Tada se dobiva na vremenu za postizanje izmijenjenog sastava i željenih senzornih osobina. Miješanje kupažiranih vina vrši se pretakanjem, pomoću mješalica, ali i crijevom zaronjenim u vino, kroz koje se propuhuje vazduh.

"Da bi se znalo kako vršiti postupak kupažiranja, koji odnos vina miješati, može se znati računskim putem, kao i putem ogleda na malo, gdje može biti postavljeno radi sigurnosti i više ogleda, pri čemu tako spremljene kupaže ocjenjuju degustatori ili dobri poznavaoci vina", kaže Gvozdić.

Dakle, degustirajte svako vino ponaosob, pa približno odredite u kojoj ćete ih mjeri miješati. Testirajte nekoliko kupaža, dok ne odredite najbolju.

Foto: 23359184/Bigstock


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Vino Proizvodnja vina Kupaža Ljiljana Gvozdić


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi