Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DowAgroSciences
  • 05.05.2016. 15:00

Kako uspješno pobijediti pepelnicu?

Smatra se da gubici prouzrokovani pepelnicom nadmašuju gubitke prouzrokovane bilo kojom drugom vrstom biljne bolesti i upravo iz toga razloga njeno pravovremeno suzbijanje ima veliku ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji.

  • 856
  • 38
  • 0

Pepelnica vinove loze Uncinula necator ubraja se među najznačajnije bolesti vinove loze. Sredinom XIX vijeka u Evropu je unijeta iz Amerike, a zatim se proširila na Aziju, Afriku i Australiju. Danas je prisutna u gotovo svim vinogradarskim rajonima širom svijeta.

Pepelnicu karakterizira brzo širenje

U našoj zemlji pepelnica se redovno javlja i napada sve zeljaste dijelove vinove loze: lišće, lastare, cvijetove i grozdove. Širi se veoma brzo, bez obzira na temperaturu i padavine. Obligatni je parazit - usvaja sve hranjive materije iz biljke domaćina, smanjuje fotosintezu, povećava disanje i transpiraciju što znatno smanjuje količinu i kvalitet prinosa. Smatra se da gubici prouzrokovani pepelnicom nadmašuju gubitke prouzrokovane bilo kojom drugom vrstom biljne bolesti i upravo iz toga razloga njeno pravovremeno suzbijanje ima veliku ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Koja sredstva koristiti za suzbijanje pepelnice?

Karathane Gold 350 EC je fungicid za suzbijanje pepelnice na bazi aktivne materije meptildinokap. Riječ je o specifičnoj kontaktnoj aktivnoj materiji koju odlikuje preventivno, kurativno i eradikativno djelovanje po čemu se razlikuje od drugih preparata za suzbijanje pepelnice. Uspješno se koristi u ljetnjoj zaštiti loze od pepelnice, ali zbog odličnog djelovanja na niskim temperaturama koristi se i u ranim tretmanima zaštite vinograda. S obzirom da na pepelnicu djeluje na drugačiji način u odnosu na često korištene sistemične fungicide, odlično se uklapa u program antirezistentne zaštite vinove loze. Za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi primjenjuje se u koncentraciji 0,05 - 0,06% tj. 50-60 ml na 100 l vode.

Pepelnica vinove loze

Postalon 90 SC - kombinirani fungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi, sadrži dvije aktivne materije (kvinoksifen 45 g/l i miklobutanil 45 g/l) iz dvije različite kemijske grupe i dva različita načina djelovanja. Kombinacija dvije molekule obezbjeđuje prevenciju i kontrolu tokom više razvojnih stadija bolesti. Djeluje kontaktno sistemično i plinovitom fazom. Poslije primjene prisutan je i na površini kao i u unutrašnjosti biljke. Ogledima je potvrđena odlična rezidualnost (duže od 14 dana), čime se smanjuje broj tretiranja a povećava ekonomičnost proizvodnje. Za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi primjenjuje se u koncentraciji 0,1-0,125% tj. 100-125 ml na 100 litara vode.

Crystal 250 SC djeluje izrazito preventivno uz ograničeno kurativno djelovanje, naročito na ljetnju infekciju pepelnice. Sa voštane prevlake tretiranog grozda Crystal se plinovitom fazom širi na nezaštićene dijelove grozda i mladara, što mu daje veliku prednost pred ostalim fungicidima. Zbog ovih osobina dobro se pokazao u primjeni na strmim terenima, terasama i u vinogradima gdje su teški uslovi za rad. Vrlo je važan proizvod u zaštiti grozdova od pepelnice. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,015 - 0,02% tj. 15-20 ml na 100 l vode.

Za više korisnih informacija o suzbijanju ove opake bolesti kontaktirajte Dow AgroSciences stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!

Foto:bigstockphotos.com;Rostislav_Sedlacek


Tagovi

Pepelnica Dow AgroSciences Suzbijanje pepelnice Parazit Postalon 90 SC Karathan Gold 350 EC Crystal 250 SC


Partner

Dow AgroSciences

Knez Mihailova 33, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 (0) 60 42 44 370, e-mail: bparadzik@dow.com web: http://www.dowagro.com

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]