Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 08.07.2024. 14:00
  • Benkovac

Kako su autohtone sorte povezale portugalske, ravnokotarske i hercegovačke vinogradare i vinare?

Naše sorte žele proširiti i na Cabo Verde, nekadašnju portugalsku koloniju u sjevernom djelu Atlanskog okeana, rekao je prof. Maletić. Vinograd Šime Škaulja posjetila je ambasadorica Portugala u Hrvatskoj Paula Leal da Silva.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 56
  • 20
  • 0

Portugalska ambasadorica u Hrvatskoj Paula Leal da Silva je na Nadinskom blatu, kod naših zapadnih susjeda, posjetila vinograd PPG-a Šime Škaulj.

"Osjećam se kao kod kuće“, rekla je ne krijući zadovoljstvo. Razumljivo, jer većina sorti u tom vinogradu su autohtone, portugalske. Posađene prije četiri godine, u jeku pandemije korona virusa, a danas vinograd izgleda super. Loza i grožđe zdravi k'o dren.

"Prvu pravu berbu i ozbiljnije rezultate po pitanju kvalitete očekujemo ove godine", kaže Tomislav Škaulj. Posebno od bijelih sorti, koje su već nagrađivane na domaćim takmičenjima, a vino od portugalske sorte Fernao Pires osvojilo je lani zlatnu medalju za kvalitetu na Degustaciji mladih vina u Nadinu.

Otkud vinograd s portugalskim sortama u najekološkijem vinogradarskom području u Ravnim kotarima?

Razmijenili i posadili po šest sorti

Priča je neobična, zanimljiva i poticajna, a kako je tekla pojasnio je prof. dr. sc. Edi Maletić na konferenciji "Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne  Dalmacije“, koja je u Domu kulture u Benkovcu, uz domaće vinogradarske snage i delegaciju iz portugalske regije Alenquer zaintrigirala i hercegovačke vinare, predstavnike općine Ljubuški te Marka Ivankovića, direktora Agromediteranskog zavoda iz Mostara. Sve okupljene pozdravili su spomenuta ambasadorica Paula Leal da Silva i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.

Domaće vinogradarske snage i delegacija iz portugalske regije Alenquer

"Sve je počelo prije sedam godina godina“, podsjeća prof. Maletić. Njega su u proljeće te godine pozvali iz portugalske ambasade u Zagrebu. Rekli su mu da imaju zahtjev regije Alenquer, blizu Lisanona, koja posebno njeguje revitalizaciju svojih autohtonih sorti i njihovu promociju. 

Njihovi enolozi iz instituta INIAV s kojima je Maletić i do tada sarađivao tražili su da im predloži neku hrvatsku regiju koja bi se u to uključila. "Predložio sam Zadarsku županiju, grad Benkovac i Ravne kotare“, podsjeća. S njim se odmah složio i tada tek izabrani gradonačelnik. Otišli su u Portugal, potpisali sporazum između regije Alenquer i Grada Benkovca uz sudjelovanje Agronomskog fakulteta iz Zagreba s naše i institut INIAV s portugalske strane. Uključila se i Zadarska županija. 

Sve strane u sporazumu obvezale su se raditi na očuvanju i revitalizaciji vlastitih autohtonih sorata, razmjenjivati iskustva, zajedno promovirati važnost ovog posla na međunarodnom planu te organizirati susrete kako bi se podigao nivo znanja i svijesti  o starim sortama i njihovom djelovanju.

Tri godina nakon potpisanog sporazuma saradnja je rezultirala prvim zasađenim vinovim lozama. Uprkos koroni na imanju Šime Škaulja u Nadinu zasađeno je šest portugalskih sorata, ukupno 2.820 trsova i to crne sorte Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao), i bijele Vital, Fernao Pires i Arinto.

Na području Alenquera, po prijedlogu prof. Maletića, zasađene su Plavac, Plavina i Svrdlovina od crnih te Maraština, Pošip i Vugava od bijelih sorti. Prva vina portugalskih sorti su proizvedena 2022. godine, a već 2023. OPG Šime Škaulj je na 15. tradicionalnoj vinarskoj i maslinarskoj manifestaciji Degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu osvojio, zlatnu medalju za bijelo vino Fernao Pires.

E, da nam je zadruga kao u Alenqueru

"Naše sorte u Portugalu također su pokazale odlične rezultate, posebno maraština i pošip. Dodaju im određeni postotak svog Vitala i tako dobiju couwe Empatia“, otkriva Maletić. Probali su ih lani kada je delegacija Benkovca pozvana u Portugal na proslavu 6. godišnjice od potpisivanja Sporazuma o saradnji između Benkovca i Alenquera. Bili su sjajno ugošćeni, a imali su prigodu upoznati se i s njihovom zadrugom koja okuplja 194 vinara s udruženih 640 hektara vinograda. U sklopu zadruge je i vinarija u kojoj godišnje proizvedu 3,5 miliona litara vina. Možda se, jednog dana i naši dosjete i počnu udruživati kako bi proizvodili bolje, više i profitabilnije.

"Portugalci imaju oko 500 svojih sorti, a kod nas bilježimo njih 260 od kojih 130 smatramo autohtonim", kaže Maletić. Dodaje da valja još ustrajnije raditi na hrvatskim starim sortama i iz njih izvući najbolje, ali saditi i strane sorte koje mogu popraviti domaći sortiment pa i vina. 

Enolog Ricardo Noronha i prof.dr.sc. Edi Maletić 

Saradnja između Benkovca odnosno Ravnih kotara i regije Alenquer smatra se u vinogradarskim i vinarskim krugovima poželjnom pa sada interes za saradnjom pokazuju i neke druge portugalske regije. 

Na primjer regija Douro, zatim Univerzitet Tras-os-Montes e Alto Douro iz grada Vila Real. Javljaju se i umjetnici koji žele slikati vinom tzv. "vinorel" tehnikom. Naše sorte žele proširiti i na Cabo Verde (Zeleni Rt), nekadašnju portugalsku koloniju u sjevernom djelu Atlanskog oceana, oko 600 kilometara od najzapadnijeg dijela Afričke obale, tako da cijela priča poprima šire međunarodno značenje.

Touring nacional već u Hercegovini

Zahvaljujući profesoru Maletiću portugalske sorte će se uskoro proširiti i na Hercegovinu, a hercegovačke, najprije iz Ljubuškog, u Portugal. Hercegovački vinogradar i vinar Josip Nuić u svom vinogradu već ima sortu Touringu nacional. Dvije boce vina od te sorte Nuić je dao Maletiću da ih odnese u Portugal. Kad su ih probali, oduševili su se i predložili da bi u cijelu ovu priču valjalo uključiti i BiH. Maletić je odmah počeo kontaktirati, uz Nuića i druge vinare, općinu Ljubuški i Agromediteranski zavod u Mostaru. Javio se i poznati vinogradar i maslinar Mirko Škegro. Žele kod sebe posaditi neke od autohtonih portugalskih sorti, a Portugalci njihovu Žilavku i Blatinu.

Riječ po riječ prijedlog po prijedlog i tako je 5. jula, u Maloj vijećnici Gradske uprave potpisan dodatak važećem Sporazumu o suradnji kojim se Općini Alenquer i Gradu Benkovcu priključuje i Grad Ljubuški s partnerima. 

"Ovo je novi početak, zapravo nastavak saradnje na očuvanju, razvoju i promicanju autohtonih sorata vinove loze i njihovih vina na navedenim područjima koja je započela 2017. godine“, rekao je gradonačelnik Bulić. Kao posebna gošća potpisivanju dodatka sporazumu nazočila je portugalska ambasadorica Paula Leal da Silva. "Vino je božanski eliksir – stvarni dokaz ljubavi čovjeka prema čovjeku. Simbolizira punoću života. Ovaj sporazum je predložak za nastavak produbljivanja veza između naših naroda“, poručila je.

Zaključak profesora Maletića

Spomenimo na kraju i zaključak profesora Maletića: "Ovaj projekt je daleko nadišao one dimenzije koje smo postavili na početku. Evo i umjetnici slikari se žele priključiti ovom vrijednom poslu. Jer zaista nema ljepšeg posla nego raditi s vinom“, kaže.

Sporaum je potpisan još 2017. godine (Rade Bobanović i ambasadorica Paula Leal da Silva)

Prilično emotivno je spomenuo kako već 37 godina radi ovaj posao. "Jako puno projekata sam vodio i vodim, ali moram priznati da nema nijednog koji me je ovako razveselio kroz ovih sedam godina“ . Jer, kako reče, krenuli smo lagano, Vi radite na svojim, a mi ćemo na svojim sortama pa ćemo se sastati i razmijeniti iskustva. A evo, nakon sedam godina ovaj projekt je prerastao regije čak i države i ja sam prilično siguran da će se i naše buduće aktivnosti razvijati u tom smjeru.

"Prilično sam siguran da će i naše sorte u Portugalu dati očekivane rezultate. A očekivani rezultat je da poboljšaju sve tri strane i na taj način oplemene hrvatska ravnokotarska, hercegovačka i portugalska vina“ , poručio je profesor Maletić.


Fotoprilog


Tagovi

Autohtone sorte Portugal Ravni kotari Hercegovina Sporazum Veleposlanica Paula Leal da Silva


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."