Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aromatizirana vina
  • 02.04.2023. 12:00

Kako se pravi vermut - nekada su ga smatrali ljekovitim?

U Evropi se vermut pije takav kakav je, najčešće uz jelo, dok se u SAD znatne količine popiju u koktelima među kojima je najpoznatiji martini

Foto: Depositphotos/feathery
  • 192
  • 34
  • 0

U relativno maloj grupi poznatijih aromatiziranih vina izdvaja se vermut koji je u osnovi alkoholno pojačano i doslađeno vino s dodatkom ekstrakta aromatičnih biljaka.

Kako za Agroklub pojašnjava, stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, mr. Alen Predić, najčešće se svrstava u posebnu grupu specijalnih vina koje je po prirodi najudaljeniji od vina u užem smislu, o čemu govori regulativa Evropske unije za sektor vinarstva, koja aromatizirana vina tretira odvojeno od svih drugih.

Od pelina do vermuta

Kroz historiju su se ovi tipovi vina smatrali ljekovitim, a prve proizvodnje vermuta sa svojstvima koje ima i danas vremenski se vežu za XVIII vijek i područje oko Torina na sjeveru Italije. Sam naziv vjerovatno potiče od njemačkog naziva Wermut za biljku pelin, Artemisia absinthium.

Danas se, pojašnjava naš sagovornik, vermuti dijele na slatke talijanske i suhe francuske. Talijanski sadrže 16-18% vol. alkohola i do 16 posto šećera, dok francuski sadrže uobičajenih 18% vol. alkohola i najviše do četiri procenta šećera. Suhi imaju manje biljnog ekstrakta (do 5,5 ml/l) od slatkih (do 7,5 ml/l).

Osnovna vina se proizvode prema klasičnoj tehnologiji (Foto: Vedran Stapić)

"U Evropi se vermut pije takav kakav je, najčešće uz jelo, dok se u SAD znatne količine popiju u koktelima među kojima je najpoznatiji martini, odnosno mješavina džina i vermuta s plodom masline", kaže Predić.

Iako se neki od svjetski poznatih talijanskih bijelih vermuta proizvode od bijelog grožđa muskatne sorte Muscato bianco, u pravilu se za osnovu koristi grožđe rodnih, nemirisnih i manje kvalitetnih bijelih sorti. Osnovna vina se proizvode prema klasičnoj tehnologiji, s provođenjem mjera njihove stabilizacije, koja imaju 10-11% vol. alkohola i s 5-6 g/l kiselina. Pojačavanje alkoholom se vrši dodavanjem vinskog destilata.

"Kod proizvodnje francuskih vermuta nakon alkoholnog pojačavanja u njih se ubacuju biljni dijelovi. Aromatiziranje se vrši ekstraktima velikog broja biljaka, više od 50, a proizvođači imaju i čuvaju svoje kombinacije biljaka i njihovih dijelova koje koriste za pripremu", navodi ovaj stručnjak.

Kod nas je češće aromatizirano crveno

U Italiji se, kako pojašnjava, ekstrakti pripremaju potapanjem biljnih dijelova (oko 10 g/l) u rektifikovani alkohol (bezbojna tečnost bez stranih ukusa i mirisa, glavna sirovina za proizvodnju vodke) jačine oko 85% vol. pa se male količine dodaju u gotovo osnovno vino. U Francuskoj se ekstrakcija biljaka vrši u alkoholno pojačanom osnovnom vinu (4-8 g/l) i traje oko dvije sedmice, nakon čega se filtracijom treba očistiti od biljnih dijelova.

Doslađivanje u proizvodnji talijanskih vermuta vrši se mistelama - širama alkoholno pojačanim na 18-22% vol. alkohola, a ponegdje dodavanjem šećernog sirupa ili karamela. "Kada se proizvede, vermut sazrijeva oko šest mjeseci, a prije flaširanja vrši se njegovo bistrenje, hladna stabilizacija na -10°C i filtriranje", kaže Predić i dodaje da se kod nas uglavnom proizvodi aromatizirano crveno ili rjeđe bijelo vino, bermet.

Bermet: Aromatizirano crno vino - od čega zavisi kvaliteta

U njegovoj proizvodnji, ističe, vrši se maceriranje znatnog broja aromatičnih biljaka (pelin je glavni) čije strukture i međusobne odnose vinarske kuće održavaju u proizvodnji svog tipa bermeta.

"Radi se o slatkim vinima sa 16-18 posto vol. alkohola koja se dobijaju dodavanjem koncentrirane šire u kljuk koji previre zajedno sa dodanim dijelovima aromatičnih biljaka. Dodavanjem alkohola prekida se fermentacija i formira konačna alkoholna jačina bermeta", zaključuje naš sagovornik.


Tagovi

Aromatizirano vino Vermut Bermet Proizvodnja vina Grožđe Alen Predić Martini


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.