Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 13.05.2024. 15:00

Kako i u kojem slučaju se izvodi lačenje i pinsiranje lastara vinove loze?

Lačenje se sastoji u odstranjivanju suvišnih zelenih lastara vinove loze na čokotu. Obavlja se obično u maju, odnosno kada jalovaci i suvišni lastari dostignu dužinu 20 - 25 cm, prema nekim autorima sa porastom mladih 10 - 15 cm.

Foto: Martina Pavlović
  • 98
  • 22
  • 0

Praksa je pokazala da je najbolje vrijeme za lačenje kada su lastari dugi 15 do 20 cm, jer tada se najbolje može ocijeniti rodnost pojedinih. Izvodi se ručno, ali ako su izbojci pri osnovi već očvrsli treba ih uklanjati oštrim nožem. Istovremeno sa lačenjem uklanjamo izdanke izbile iz korijenovog stabla podloge, jer oni mogu biti uzrok sušenju čokota iznad spojnog mjesta. Ako se ne uklone dok su još zeleni, obavezno se uklanjaju prilikom redovne rezidbe. Za ovaj proces je potrebno dva do tri radna dana, a cilj je da se nakon obavljenog posla ostavi osam do 12 lastara po metru kvadratnom površine.

Ovaj proces koji se naziva još i plijevljenje lastara je u stvari osnovna mjera zelene rezidbe vinove loze kojom se normira broj izbojaka na čokotu, reguliše rodnost normiranjem, koriguje rezidba na zrelo i reguliše visina prinosa i kvalitet grožđa. Pozni proljetni mrazevi mogu da oštete osnovni razvijeni lastar i da isprovociraju razvoj velikog broja novih iz suočica jednog okca što dodatno otežava lačenje.

Kao orezati i tretirati vinovu lozu koju je pogodio mraz?

Na uzgojnim oblicima niskog stabla (župski i krajinski) izvodi se isključivo ručno. Na uzgojnim oblicima srednje visokog i visokog stabla izvodi se kombinovano - ručno i mašinski.

Ručno lačenje

Na kondirima, lukovima ili kordunicama obavlja se isključivo ručno po sljedećem principu - sa čokota se uklanjaju svi suvišni izbojci. Sa kondira i lukova uklanjaju se svi oni dvostruko razvijeni po jednom nodusu (koljencu).

Prekratite nerodne izbojke (Foto: J. Kuzmić)

Ukoliko su se razvila dva lastara, jedan iz centralnog pupoljka i jedan iz suočice, uklanja se onaj iz suočice. Ukoliko su se razvila dva iz suočica, uklanja se manje razvijen i nerodan.

Pinsiranje glavnih izbojaka

Kada se u proljeće poslije lastarenja ustanovi da čokoti ne nose dovoljno roda ili ga uopšte nemaju, onda se prekraćuju - pinsiraju glavni (rodni) radi izazivanja rodnih zaperaka i dobijanja dopunskog prinosa grožđa na njima. Prema tome, pinsiranje nije redovna agrotehnička mjera.

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Obavlja se samo prije cvjetanja, najčešće 10 - 20 dana. Pri tome se ne odbacuje samo vegetaciona kupa nego i dva do tri vršna članka sa nerazvijenim listovima na koljencima, tako da na pinsiranom lastaru ostane bar osam listova. Ova mjera je efikasna naročito kod sorti sklonih rehuljanju (10 - 30 posto veći prinos). Obavezna je operacija kod sorti crveni drenak, bagrina, blatina, madlen aževin, čauš (dr D. Vujović), čime se povećava broj zametnutih bobica u grozdu.

Pinsiranje koje se sprovodi oštrim nožem, obavlja se samo kod onih lastara koji će se rezidbom ukloniti. Oni za zamjenu se ne zakidaju. Za ovu proceduru potrebno je četiri do pet radnih dana/ha.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Ručno i mašinsko lačenje Principi lačenja Pinsiranje glavnih lastara Način pinsiranja Povećanje prinosa pinsiranjem Vrijeme lačenja Vrijeme pinisiranja


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]