Na cvatnju i oplodnju jako utječu dnevne temperature. Suho i vjetrovito vrijeme negativno se odražava na oplodnju pošto se suši njuška tučka te je polenu teže proklijati bez vlage
Cvatnja vinove loze jedna je od najvažnijih fenofaza u njenom razvoju. Omogućuje oplodnju malenih cvjetića kako bi u jesen imali urod grožđa. Prva sorta koja započinje cvatnju je pinot bijeli, odnosno chardonnay. Posljednji kreću graševina (naslovna fotografija, op.ur.) i sauvignon. U nekim godinama kada naglo zatopli, gotovo sve sorte krenu sa cvatnjom u razmaku od svega pet do šest dana, dok u nekim godinama kada za to vrijeme nastupi zahlađenje razmak između otvaranja cvjetova chardonnaya i sauvignona može biti i do 14 dana.
Uobičajeni početak ove fenofaze je posljednja sedmica mjeseca maja. Ona započinje kada se dnevne temperature kreću između 10°C u jutarnjim satima i do 25°C u popodnevnim. Nakon što dođe do oplodnje, iz plodnice će se razviti bobica s do četiri sjemenke, a njuška i vrat tučka osuše se i otpadnu.
Započinje odvajanjem sitnih zelenih latica na osnovi cvijeta, koje u vinogradarskom žargonu nazivamo "kapicom". Vrhovi latica savijaju se prema gore, istovremeno prašnici postaju sve veći, izravnaju se i izbace kapicu.
Otvaranje cvjetića, odnosno izbacivanje kapica više ovisi o temperaturi proteklog nego o temperaturi trenutnog dana. Nakon toplog i sunčanog dana slijedi jače otvaranje, dok se nakon hladnog otvara dosta manje njih. Ukoliko gledamo njihovo otvaranje u toku jednog dana, možemo konstatirati da postoje dva glavna perioda. Prvi je jutarnje otvaranje koje za vrijeme sunčanog dana traje između 9-11 sati i u kojem se otvori oko 80% cvjetića tog dana te poslijepodnevno otvaranje u kojem se otvori tek 20% cvjetića, a nastupi nakon najvećih vrućina tek oko 16-18 sati.
Treba reći da je vinova loza samooplodna.
Na cvatnju i oplodnju jako utječu dnevne temperature. Suho i vjetrovito vrijeme negativno se odražava na oplodnju pošto se suši njuška tučka te je polenu teže proklijati bez vlage. Za vrijeme zahlađenja i kiše, temperature za klijanje polena postaju najčešće preniske te se proces prekine prije nego što je oplođena bobica.
Niske temperature u ovom periodu nisu rijetkost u sjevernim vinogorjima te ponekad znaju na osjetljivim sortama kao što su rizling rajnski, traminac, sauvignon biti uzrok čak i do 70% smanjenja uroda. Sve osjetljive sorte potrebno je dobro oplijeviti te optrgati većinu donjih zaperaka i listova koji pokrivaju grozdove kako bi uvjeti bili što je moguće bolji. Što više sunca i prozračnosti.
Ponekad je kod sorata sa nabijenim grozdovima dobro da se ne oplode baš sve bobice, pošto bi njihovim kasnijim rastom došlo do prevelikog "naguravanja" te pucanja i otežane zaštite peteljkovine. Jedino sorta graševina, koja cvate posljednja može ponekad dobro ocvasti čak i pod kapicom za vrijeme hladnijeg ili kišovitog vremena.
Za hladnog vremena pred cvatnju istu je moguće pospješiti primjenom L alpha aminokiselina, od kojih je za oplodnju posebno važna aminokiselina prolin. Tu su i biostimulatori Delfan plus, Drin, Amalgerol, Fitoalgen i drugi.
Vinogradi pregnojeni azotom vrlo su skloni osipanju. U tom slučaju teško je pomoći u tekućoj godini. Stanje možemo donekle ublažiti na način da pred cvatnju izvršimo folijarnu prihranu s naglašenim fosforom i borom.
Drugo što možemo učiniti je desetak dana pred ovu fazu optrgati dio donjeg lišća i zaperke kako bi što više cvjetića vinove loze izložili optimalnim uvjetima sunca, topline i prozračnosti. Istovremeno treba izvršiti lagano pinciranje vrhova (5-10 cm) mladica loze kako bi energiju privremeno preusmjerili u niže dijelove gdje se nalaze grozdovi.
Prije dvadesetak godina vodeći problem u zaštiti vinograda pred cvatnju kod manjih hobi vinogradara bio je prskanje neotvorene kapice s kontaktno preventivnim fungicidima protiv plamenjače. Kad je nakon dan - dva, ona počela, poprskana kapica se odvojila i pala na tlo, a glavni organi, plodnica, tučak su ostali nezaštićeni. Rezultat je bio zdravo lišće s grozdovima punim plamenjače.
Kako je za to vrijeme uvijek bolje ne ulaziti u vinograd i provoditi zaštitu atomizerom, možemo si pomoći da tik pred ovu fenofazu vinograd zaštitimo nekim od sistemičnih fungicida koje loza upija i oni tada dopiru do najvažnijih dijelova i pod kapicom koja se odvoji i odbaci. Čak i tada se često zaboravlja da je upravo u toku cvatnje najveći porast mladica (od 5-10 cm na dan).
Sve što je novo naraslo, a nije oprskano preventivnim kontaktnim fungicidima nezaštićeno je. Sistemični fungicidi iako su upijeni u tkivo lista, naglim rastom postaju razrijeđeni pa je opet upitna dostatna zaštita od bolesti. Ukoliko je cvatnja razvučena zbog hladnog vremena, a opasnost od plamenjače vrlo visoka, uvijek možemo izvršiti zaštitu u kasnim popodnevnim satima pošto sada znamo da je glavno otvaranje cvjetića i oplodnja u prijepodnevnim satima za vrijeme sunčanog dana. U hladnome danu, ono vrlo je slabo i nije problem ukoliko treba predvečer izvršiti zaštitu protiv ove bolesti.
U hladnim i kišnim godinama moguća je i pojava sušice cvata. Radi se o bolesti koja napada peteljkovinu grozda. Cvjetovi poprimaju smeđu boju, a mlade zametnute bobice pocrne i ostaju tvrde! Simptomi podsjećaju na simptome rane zaraze plamenjačom, ali kod sušice cvata nema naknadne sporulacije, to jest bijele prevlake.
Simptomi sušice mogu neupućenima nalikovati i na jaki manjak bora kod kojeg također najmanje bobice ostanu tamno smeđe - tamno plave, dok je peteljkovina u ovom slučaju zelena.
Bor je mikroelemenat od velike važnosti za vinovu lozu, naročito za transport ugljikohidrata iz lista u plodove, sintezu ugljikohidrata te pravilno odvijanje cvatnje i oplodnje koje se očituje u većoj i bržoj klijavosti polena. Njegov nedostatak u ovoj fenofazi može usporiti klijanje polena koji bez dovoljno energije za hladnijih dana ne stigne izvršiti oplodnju i nastanak sjemenke, a time i bobice.
Simptomi na listovima su mramoriranje, a na cvatu dio cvjetića se osipa dok pojedine bobice poprimaju smeđasto plavu tamnu boju. Za razliku od plamenjače nema sporulacije. Bor je vrlo ispirljiv elemenat u tlu pa o tome treba voditi brigu prilikom gnojidbe vinograda.
Ukoliko iz nekog razloga dođe do manjka bora u tlu (kišna godina, pjeskovito tlo..) možemo pomoći folijarnim gnojivima koja sadrže taj element. Da bi folijarna primjena borom dala rezultate, potrebno je istu primijeniti najmanje do 10-14 dana prije početka cvatnje, po mogućnosti za ne prevrućeg dana ili u kasno poslijepodnevnim satima. Potrebno je provjeriti mogućnost miješanja sa fungicidima. Sa Mikalom ga nije dobro miješati.
Tagovi
Autor