Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pretakanje vina
  • 05.12.2024. 09:00

Kada pretakati vino opcijom "bačva-bačva", a kada birati otvoreni pretok?

Pretakanjem vina poboljšavaju se njegov ukupni kvalitet i okus, a pretok može biti otvoren ili zatvoren.

Foto: Shutterstock/franco lucato
  • 84
  • 9
  • 0

U procesu proizvodnje vina pretakanje je značajna podrumska radnja kojom se vino odvaja od čvrste faze vinskog taloga, kvasaca, vinskog kamena i drugih čvrstih čestica kao što su dijelovi sjemenke, kožice bobice, šepurine, itd.

Pretakanjem vina poboljšavaju se ukupni kvalitet i okus vina, a pretok može biti otvoren ili zatvoren.

Zavisi od karaktera i sastava vina

Kako pojašnjava stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, viši stručni suradnik u PSSRS, zatvoreni, uz dodatno sumporisanje, se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina.

"U tom slučaju zatvoren pretok se radi po principu bačva-bačva kako vino ne bi došlo u kontakt sa zrakom", ističe Predić, dodavši kako se u svim drugim primjerima, a nakon završenog vrenja, preporučuje otvoreni pretok po principu bačva-otvorena posuda-bačva.

Otvorenom vrstom pretoka, kako dodaje, vino dolazi u kontakt sa zrakom odnosno kisikom, zbog čega dolazi do vezivanja nekih materija u vinu i do njihovog prevođenja u netopiv oblik. Također, neznatno se gube isparljive materije, ali se zato rješavamo nekih nepoželjnih gasova kao što su SO2, CO2 i drugih.

Koliko puta će se pretakati, zavisi od karaktera i sastava vina, kao i načina tehnologije i dužine vremena čuvanja. Najviše se obavlja u prvoj godini, dva do tri. U drugoj godini do dva pretakanja, a u trećoj jedno.

Nije dobro ni prerano početi

Prema riječima ovog stručnjaka, da bi vino zadržalo svježinu i čistoću u mirisu i okusu, potrebno je prvi pretok uraditi odmah nakon završetka alkoholne fermentacije.

"Rani prvi pretok se sprovodi 7 do 14 dana nakon završetka alkoholne fermentacije kako bi se uklonile nečistoće u mirisu i okusu kao i kod vina kod kojih nije izvršeno bistrenje šire i kod onih sa nižim ukupnim kiselinama", dodaje.

Normalan prvi pretok se sprovodi 14 do 30 dana nakon završetka fermentacije, a kasni prvi pretok 30 do 90 dana. Predić napominje da vrijeme prvog pretakanja zavisi od načina fermentacije, sadržaja ekstrakta, kiselina i zdravstvenog stanja vina kao i vremenskih uslova. Drugo pretakanje, kako kaže, treba obaviti zbog taloga koji se nalazi u vinu u toku ležanja i njegove izgradnje.

Kako spriječiti kvarenje vina?

"U toplijim danima taj talog je potencijalni nosilac kvarenja. Drugo pretakanje je potrebno obaviti i onda kad vino poslije prvog, još nije potpuno čisto i kad u pogledu okusa i mirisa nije došlo do punog izražaja", pojašnjava Predić, navodeći kako je to šest do osam sedmica poslije prvog pretakanja, prije nego nastupe topliji dani, tj. najkasnije u aprilu ili maju, a u nekim krajevima i prije.

Međutim, napominje da nije dobro ni prerano početi s drugim pretakanjem, pogotovo ako čišćenje vina ide sporo. U tom slučaju vino je čisto samo u gornjim slojevima, dok je prema dnu još mutno. Iz tog razloga preranim pretakanjem ostaje mutno.


Tagovi

Pretakanje vina Proizvodnja vina Podrumska radnja Alen Predić Otvoreno pretakanja Zatvoreno pretakanje Kada pretakati vino


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.