Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 21.10.2023. 10:30

Ivica uzgaja lozu na pola hektara, pravit će vinariju, ali nema širenja!

Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.

Foto: Bojan Kecman
  • 104
  • 32
  • 0

Ivica Davčik, iz Gornjeg Tavankuta kod Subotice uzgaja vinovu lozu po principima organske proizvodnje. Njegov zasad posjetili su stručnjaci koji su učestvovali na 19. Biofestu koji je održan u Subotici.

Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.

Vinograd u konverziji

Vinograd je star šest godina i u trećoj je godini konverzije. Ako sve bude u redu, u ovoj godini mogao bi da dobije sertifikat za organski uzgojenu vinovu lozu. Ipak planova za proširenje proizvodnje - nema.

Uzgaja tri autohtone sorte

"Ne planiram da se širim jer ne bih mogao da stignem da obavim sve neophodne poslove. Radiću maloprodaju vina, a plan je i da napravimo vinariju. Ako želim da prodajem vino, moram da imam vinariju", kaže nam Ivica u čijem se zasadu nalaze tri sorte vinove loze: kevedinka, slanka i kadarka.

Radi se o autohtonim sortama koje imaju približno isti sadržaj šećera, 17.5% do 18.5%. Beru se poslije mrazeva. Vino koje Ivica pravi zove se "Tavankut".

Osjetljive na botritis

Sorte su prilagodljive siromašnijim tipovima zemljišta zbog čega mogu da rastu na pijesku, ali su osjetljive na sivu plijesan vinove loze, Botrytis cinerea.

"Loza mi raste na žutom pijesku. To je problem ako su visoke temperature jer se pijesak lako grije. Ove godine izmjerio sam temperaturu od 57 stepeni što se nikada nije desilo. Zato planiram i da ove godine postavim protivgradnu mrežu kako bih koliko-toliko smanjio zagrijavanje zemljišta", napominje naš domaćin, dodajući kako je u ovoj godini imao poteškoće što se tiče zaštite čokota zbog čega se, na nekim od njih pojavila siva plijesan, iako je prskao dva puta tokom cvjetanja.

Petra Medić dobila priznanje u kategoriji "Bioproizvod godine"

Što se tiče rezidbe, ona nije komplikovana. Ostavlja se jedan kondir i jedan lastar, kao i jedan rezervni lastar bliže površini zemljišta. Ivica redovno obavlja i zimsku zaštitu bakarnim sredstvima.

Inače, u okolini Subotice već se nalazi jedna vinarija koja ima organska vina. Riječ je o vinariji "Petra" u vlasništvu Petre Medić, koja je na ovogodišnjem Biofestu dobila priznanje u kategoriji "Bioproizvod godine".


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Davčik Tavankut Biofest Siva plijesan Botritis Kevedinka Slanka Kadarka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]