Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.
Ivica Davčik, iz Gornjeg Tavankuta kod Subotice uzgaja vinovu lozu po principima organske proizvodnje. Njegov zasad posjetili su stručnjaci koji su učestvovali na 19. Biofestu koji je održan u Subotici.
Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.
Vinograd je star šest godina i u trećoj je godini konverzije. Ako sve bude u redu, u ovoj godini mogao bi da dobije sertifikat za organski uzgojenu vinovu lozu. Ipak planova za proširenje proizvodnje - nema.
"Ne planiram da se širim jer ne bih mogao da stignem da obavim sve neophodne poslove. Radiću maloprodaju vina, a plan je i da napravimo vinariju. Ako želim da prodajem vino, moram da imam vinariju", kaže nam Ivica u čijem se zasadu nalaze tri sorte vinove loze: kevedinka, slanka i kadarka.
Radi se o autohtonim sortama koje imaju približno isti sadržaj šećera, 17.5% do 18.5%. Beru se poslije mrazeva. Vino koje Ivica pravi zove se "Tavankut".
Sorte su prilagodljive siromašnijim tipovima zemljišta zbog čega mogu da rastu na pijesku, ali su osjetljive na sivu plijesan vinove loze, Botrytis cinerea.
"Loza mi raste na žutom pijesku. To je problem ako su visoke temperature jer se pijesak lako grije. Ove godine izmjerio sam temperaturu od 57 stepeni što se nikada nije desilo. Zato planiram i da ove godine postavim protivgradnu mrežu kako bih koliko-toliko smanjio zagrijavanje zemljišta", napominje naš domaćin, dodajući kako je u ovoj godini imao poteškoće što se tiče zaštite čokota zbog čega se, na nekim od njih pojavila siva plijesan, iako je prskao dva puta tokom cvjetanja.
Što se tiče rezidbe, ona nije komplikovana. Ostavlja se jedan kondir i jedan lastar, kao i jedan rezervni lastar bliže površini zemljišta. Ivica redovno obavlja i zimsku zaštitu bakarnim sredstvima.
Inače, u okolini Subotice već se nalazi jedna vinarija koja ima organska vina. Riječ je o vinariji "Petra" u vlasništvu Petre Medić, koja je na ovogodišnjem Biofestu dobila priznanje u kategoriji "Bioproizvod godine".
Fotoprilog
Tagovi
Autor