Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hepok Mostar
  • 03.10.2016. 18:00

Gubitak vinarije Hepok narastao na 14,9 miliona KM

Hepok je drastično smanjio i broj zaposlenih - na kraju prvog polugodišta zapošljavao je 43 radnika, što je 61 radnik manje nego u prvom polugodištu 2015.

Foto: hepok-mostar.ba
  • 273
  • 10
  • 0

Vinarija Hepok d.d. Mostar je u prvom polugodištu 2016. godine poslovala sa 892 hiljade KM neto gubitka čim je finansijski rezultat bolji nego u istom peirodu godinu ranije kada je neto gubitak iznosio 1,13 mil. KM, piše Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.

Ukupni akumulirani gubitak kompanije narastao je na 14,9 miliona KM. Hepok je, navode, u prvom polugodištu 2016. ostvario poslovne prihode od 1,5 miliona KM, što je manje nego godinu ranije kada su poslovni prihodi iznosili 2,7 mil. KM. Poslovni rashodi bili su 1,9 mil. KM i značajno su manji nego godinu ranije kada su iznosili 3,2 mil. KM.

Smanjen i broj radnika

Po osnovu finansijskih aktivnosti kompanija je ostvarila gubitak od 498 hiljada KM (549 hiljada KM u prvom polugodištu 2015. godine). Hepok je drastično smanjio broj zaposlenih - na kraju perioda zapošljavao je 43 radnika, što je 61 radnik manje nego u prvom polugodištu 2015. godine kada ih je bilo uposleno 104.

Podsjećamo, čak 94,8 posto dionica mostarske vinarije "Hepok" putem vanberzanske transakcije kupili su investitori iz Dubaija. Tako je novi vlasnik mostarskog "Hepoka" postalo društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo.

Ukupna vrijednost transakcije iznosila je 4,2 miliona KM. "Hepok" je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom periodu kultivirano oko 550 ha površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH.

Foto: hepok-mostar.ba


Tagovi

Hepok Mostar Vinarija Gubitak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.