Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grozdov moljac
  • 30.07.2015. 16:00

Grozdov moljac

Ukoliko se na vrijeme ne primjeti, grozdov moljac u stanju je u vinogradu napraviti ogromne štete. Jedan od vidova borbe su i feromonske klopke.

  • 287
  • 7
  • 0

Grozdov moljac javlja se kao problem svakog vinogradara. Ma koliko često ulazili u vonograd, uvijek se nešto novo vidi prilikom posjeta, zato je dobro što češće pregledavati stanje vinograda, kako bi se štetnici i bolesti uočili na samom početku i kako bi se pravovremenom reakcijom spriječile neželjene štete.

Grozdov moljac

Prošle godine mnogi su imali problema sa plamenjačom i pepelnicom, ponajprije zbog velikih kiša. Bili su svi preduvjeti stvoreni za primarnu i sekundarnu zarazu vinograda plamenjačom. Bez obzira na pljevidbu i dobru agrotehniku u vinogradu, prošla godina nije pogodovala uspješnom razvoju vinograda u Hercegovini. Pored plamenjače, koja je uništila ranije lisnu masu, nitko nije posvećivao pažnju grozdovom moljcu (lat. Lobesia botrana), koji je napravio veliku štetu uništavajući mlade bobice.

Kako prepoznati grozdovog moljca?

Vanjski izgled leptira grozdovog moljca obilježava svjetlosivo tijelo, 5-6 mm dužine, raspon krila 11-13 mm. Prednja krila su pepeljasto-siva, sa svjetlijim i tamnijim šarama, a zadnja su svjetlo-siva s tamnijim obrubom. Gusjenica je obično zelenkasta ili žućkasta, sa tamnožutom glavom 5 - 7 mm duga.

Grozdov moljac ima 3 generacije. Gusjenice prve generacije se lako zapažaju na cvjetovima. Larve druge generacije se hrane na zelenim bobicama. Gusjenice treće generacije se ubušuju u zrele bobice, koje vremenom potamne i u suho vrijeme opadnu. Potrebno je riješiti se prve generacije moljca. Ukoliko se prva generacija leptira prati i suzbije, suzbijanje druge i treće generacije obično nije problem.

Feromonske klopke kao rješenje

Mnogi su stoga, ove godine postavili feromonske klopke na ona mjesta na kojima se sumnjalo na prisutnost grozdovog moljca.

Praćenje grozdova moljca na temelju čega se određuju rokovi suzbijanja sastoji se od slijedećih aktivnosti:

  • pojave praćenja leta leptira
  • praćenja klimatskih uvjeta
  • kontrole pojave jaja
  • kontrole pojave prvih oštećenja

Ovim ćete radnjama uvelike pridonijeti očuvanju vinograda. Ukoliko se feromonske klopke primjenjuju na vrijeme, moguće je suzbiti ovog štetnika i na taj način poštedjeti vinogradara velikih gubitaka. Iznimno je važno redovito tretiranje, a u odluci o tome koliko često će se tretirati pomaže i broj ulovljenih moljaca u klopkama, prema kojem se tada odlučuje o mehanizaciji i sredstvima koji će u tretiranju biti primjenjeni.


Tagovi

Grozdov moljac Lobesia botrana Feromonska klopka Vinogradari Zaštita vinograda Zelene bobice Gusjenice Plamenjača Pepelnica Tretiranje


Autor

Nikola Mijić

Više [+]

Nikola je inženjer agronomije čije se radno iskustvo uglavnom odnosi na vinovu lozu. Dodiplomski studij završio je na Agronomskom fakultetu u Mostaru, opći smjer. U slobodno vrijeme bavi se digitalnom fotografijom.