• Šampanjac
  • 05.01.2019. 13:30

Francuzi na 34.000 ha obrnu pet milijardi evra na šampanjcu

Jeste li znali da francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu 300-tinjak milijuna butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo 5 milijardi evra?

Foto: Bigstockphoto/Gyuszko
  • 483
  • 30
  • 0

Jeste li znali da francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu 300-tinjak miliona butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi evra, s time da je proizvodnja podijeljena između najpoznatijih imena okrenutih izvozu i manjih nezavisnih vinogradara koji većinom proizvode za domaće tržište na kojem se konzumira polovica ukupne proizvodnje? 

Svojevrsno mjerilo luksuza, šampanjci dolaze isključivo iz francuske regije Champagne koja se nalazi na otprilike stotinjak kilometara istočno od Pariza, u smjeru Luksemburga i Njemačke. Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za šampanjce prostire se na oko 34,3 hiljade hektara, u čijoj proizvodnji, punjenju i prodaji sudjeluje oko 15,800 vinogradara, 140 kooperativnih društava, te 320 vinarija (fr. Maison de Champagne) koje su najpoznatiji proizvođači šampanjca i među kojima se nalaze i najpoznatiji brendovi i imena, piše ABC portal.

Pola se popije, pola izveze

Od ukupne količine proizvedenog šampanjca podjela na domaću konzumaciju i na izvoz je otprilike pola-pola, s time da gotovo 90% izvoza čine šampanjci poznatih vinarija, dok nezavisni vinogradari i kooperativna društva pune butelje uglavnom za francusko tržište na kojem drže udio nešto veći od 40%.

Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za šampanjce prostire se na oko 34,3 hiljade hektara, u čijoj proizvodnji, punjenju i prodaji sudjeluje oko 15,800 vinogradara.

Stotinjak vinarija dodatno tvori posebnu udrugu najpoznatijih svjetskih proizvođača tzv. "velikih imena", odnosno najpoznatijih brendova šampanjca (fr. grande marques). Nakon njih slijedi dvadesetak nešto manjih vinarija koje od prodaje šampanjca ostvaruju prihode u rasponu od 10 do 150 miliona evra.

Neke od tih vinarija postoje već nekoliko stoljeća, dok su druge osnovane tek nedavno; neke imaju velike vinograde dok druge kupuju grožđe isključivo od neovisnih vinogradara, neke su usmjerene na izvozna tržišta, druge na domaće francusko, neke proizvode šampanjac isključivo pod vlastitim brendom, a druge opet za svoje klijente. Vinarije grožđe nabavljaju iz različitih vinograda, a sorte od kojih se proizvodi šampanjac - chardonnay, pinot crni i pinot meunier se nakon pretvaranja u vino miješaju u konačni proizvod, već prema običajima i tradiciji svake pojedine vinarije.

Amerikanci više plaćaju šampanjac od Britanaca

Francuska svoja vina najviše izvozi u Veliku Britaniju i SAD. Lani je u Veliku Britaniju isporučeno 18% izvoza čija je vrijednost bila 415 miliona evra, dok je u SAD isporučeno 14% izvoza no negova vrijednost je bila veća - gotovo 586 miliona evra jer Amerikanci za bocu šampanjca daju i 25 evra, dok Britanci oko 15 evra. Dakako, riječ je o dobavljačkim cijenama koje su u maloprodaji bitno više, a poznato je da se u restoranima najskuplji šampanjci prodaju i po nekoliko stotina evra.


Tagovi

Francuska Šampanjac Vinograd Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi