Definirane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uvjeti upotrebe i vrste vina na koja se primjenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakiseljavanja ili otkiseljavanja vina.
Nakon objave novih pravila za pojednostavljenje i pojašnjenje prakse proizvodnje vina u EU u junu 2019., a prema tim istim pravilima, Evropska komisija objavila je detaljne datoteke Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) kod enoloških postupaka.
Te su datoteke predstavljene na način koji je lakši za čitanje i razumijevanje. To će proizvođačima vina omogućiti da brzo identificiraju odobrene prakse u EU kao i sve povezane zahtjeve.
Definirane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uvjeti upotrebe i vrste vina na koja se primjenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakiseljavanja ili otkiseljavanja vina.
Nova pravila usvojena početkom ove godine bila su posljednji korak u usklađivanju zakonodavstva o vinu s Lisabonskim ugovorom od strane Evropske komisije. To pojednostavljuje zahtjeve u proizvodnji vina, istodobno povećavajući usklađenost s jedne strane enoloških praksi EU, a s druge strane, međunarodnog kodeksa enoloških praksi i međunarodnog enološkog kodeksa Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino.
Prije ovog zakonodavstva, ažurirana su pravila o sljedećim elementima zakonodavstva o vinu EU za usklađivanje s Lisabonskim ugovorom: prezentacija i etiketiranje vina, zatim odobrenja za sadnju vinove loze, provjere da se izbjegnu prijevare u vinskom sektoru, registar vinograda i dokumenti koji trebaju biti popraćeni podacima uvoza i izvoza.
Izvori
Tagovi
Autorica