• Proizvodnja grožđa
  • 14.07.2017. 16:00

Dramatično stanje na tržištu grožđa

Egipatsko grožđe se želi probiti na europsko tržište pa slabije posluju španjolski i talijanski proizvođači. Cijena grožđa pala je na 5 eura.

Foto: Pixabay/congerdesing
  • 1.333
  • 67
  • 0

Tržište grožđa trenutno je na koljenima. Sezona je u Egiptu počela vrlo dobro, ali je već drugog tjedna smanjena potražnja i nakon toga se ne oporavlja.

"Puno je više proizvodnje nego prošle godine, a više dobavljača iz Egipta pokušavaju svoj proizvod prodati na europskom tržištu. Prošle godine nije bilo puno potražnje za bijelim grožđem bez sjemenki, ali je bilo nedostatka crvenog grožđa", rekao je za freshplaza Patrick Konings iz holandske kompanije Marni Fruit.

Puno grožđa dolazi i iz Španjolske i Italije, no ne mogu se uobičajeno probiti na tržištu.

"Bijelo grožđe koje su inače prodavali za 7-8 eura, sada ga prodaju za 5 eura. Zamolili smo našeg talijanskog dobavljača da nam ne šalje bijelo i tamno grožđe bez sjemenki, neka ga pokuša prodati negdje drugdje", kaže Konings dodavši kako uglavnom prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinaviji i Holandiji te da je svugdje loše na tržištu.

Ističe kako je mnogo eksperimentiranja sa tamnim grožđem, a što se tiče ponude, u posljednje se vrijeme u ambalaži nudi mješovito grožđe, odnosno bijelo, zeleno i crveno.

Foto: Pixabay/congerdesing


Tagovi

Proizvodnja grožđa Tržište grožđa Grožđe


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi