Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje vinograda
  • 12.03.2024. 18:00

Čupaju milione trsova vinove loze - cilj je spasiti vinogradare i vinare?

Globalni pad potrošnje vina posebno je pogodio Australiju budući da se potražnja najbrže smanjuje za crnim vinima niže cijene

Foto: YouTube/screenshot
  • 160
  • 13
  • 1

Proizvodnja grožđa u Australiji je prekomjerna, ruši cijene i prijeti egzistenciji vinogradara i vinara. Ovakva situacija ih je primorala da unište milione trsova vinove loze. 

Globalni pad potrošnje vina posebno je pogodio tu zemlju budući da se, navodi Reuters, potražnja najbrže smanjuje za crnim vinima niže cijene, a po kojima je Australija poznata. Veliku ulogu igra i smanjenje potražnje iz Kine na koju su se godinama oslanjali. 

Snimci na kojima bageri krče vinovu lozu koja je generacijama u vlasništvu australskih vinogradara, ovih dana obilaze svijet. 

Oko dvije trećine australskog grožđa za proizvodnju vina uzgaja se u navodnjavanim područjima, kao što je područje Griffitha, u Novom Južnom Walesu, a tehnike uzgoja su 1950-ih donijeli talijanski doseljenici

Vlada ih ne štiti dovoljno? 

Najviše je stradalo crno vino, a cijene grožđa za ovu proizvodnju prošle je godine pala na 184 eura za tonu, najniže unazad nekoliko desetljeća i više nego duplo niže u odnosu na 2020. godinu. 

Jedna od mjera zaštite uzgajivača je vađenje 20 miliona trsova na 12.000 hektara, odnosno oko 8 posto površina pod vinovom lozom u Australiji. No, vinogradari i vinari smatraju kako to nije dovoljno te da vlada treba poduzeti i druge mjere. 

Kada se govori o padu potražnje za jeftinijim crnim vinom, kao razlog se navode zdravstven problemi koji potiču potrošače širom svijeta da piju manje alkohola, a kada piju vino, biraju skuplje, a na to će se fokusirati veći proizvođači kao što su Treasury Wines i Carlyle Group.

Umjesto loze - citrusi i orašasto voće 

S viškom količina se bore i Čile, Sjedinjene Američke Države, Francuska, čak i vrhunska područja poput Bordeauxa gdje ukljanjaju tisuće hektara vinove loze.

Vlada im daje 6.000 eura za hektar iskrčenog vinograda

Kada je Kina blokirala uvoz tokom političkog spora 2020., Australija je, po vrijednosti, izgubila svoje najveće izvozno tržište. No, za razliku od Evrope, ne nudi poljoprivrednicima nikakvu finansijsku podršku u iskrčivanju vinograda i rješavanju s viškom vina. 

Uzgajivači se sada okreću uzgoju citrusa i orašastih plodova. 

"Čini se kao da jedno doba završava", rekao je Andrew Calabria, treća generacija vlasnika vinograda i proizvođača vina u Calabria Wines. "Uzgajivačima je teško pogledati kroz prozor i vidjeti hrpu zemlje umjesto vinove loze koja je tamo oduvijek."

 


Tagovi

Krčenje vinograda Crno vino Pad potražnje Uništavanje vinograda Australija Australsko vino


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.