Eskorioza ili crna pjegavost vinove loze naručito je česta u regionima s hladnijim i vlažnijim proljećem, gdje je porast lastara blago usporen pa je mogućnost infekcije veća
Posljednjih godina bolest crna pjegavost (Phomopsis viticola) sve češće je prisutna u hercegovačkim vinogradima. Bolest se prepoznaje po izbijeljeloj rozgvi sivkasto srebrnkaste boje na kojoj se nalaze crne tačkice. Rorgva s ovim simptomima uklanja se tokom rezidbe.
Eskorioza ili crna pjegavost vinove loze naručito je česta u regionima s hladnijim i vlažnijim proljećem, gdje je porast lastara blago usporen pa je mogućnost infekcije veća. Često proizvođači fokusirajući se na plamenjaču zanemare Eskoriozu, posebno u prvim hemijskim tretmanima. Infekcija ovim patogenom obično nastaje s povećanjem temperature preko 10 °C.
"Na mikrolokalitetima gdje se vinova loza nalazi u stadiju razvoja vunastog pupa potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu jednim od pripravaka na osnovi bakra registriranim za ovu namjenu. U vinogradima gdje je zabilježeno otvaranje pupova i pojava prvih listića može se koristiti jedan od pripravaka: Polyram DF, Solofol, Universalis, Delan Pro i dr.", savjetuju iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.
Simptomi se javljaju prvenstveno na lastarima i to narčito na prve dvije – tri internodije gdje se pojavljuju tamne lezije i pjege koje uslijed rasta tkiva pucaju, tako da se vrlo brzo na početnim internodijama javljaju pukotine i kraste na lastarima. Takvi zaostaju u rastu i razvoju pa se na njima formira značajno manja količina grozdova.
Ukoliko je inficiran kompletan čokot, u narednoj vegetaciji on neće moći da razvije kvalitetne lastare, pa samim tim se ne ostvaruje željeni prinos.
Simptomi se nakon toga javljaju i na listovima u vidu sitnih svjetlih pjega s crnom tačkicom u sredini. Na listu može da se formira veliki broj pjega koje se postepeno spajaju. Pjege vrlo brzo nekrotiraju uslijed čega list ima značajno smanjenju asimilacionu površinu i ne može da ishrani formirane grozdove pa se dobija prinos značajno lošijeg kvaliteta. Na grozdovima se ne javljaju tako često.
Za ovu bolest kažu da je bolest današnjeg načina uzgoja, bolest visokog standarda, što znači da je prisutna u dobro njegovanim i uhranjenim vinogradima. Kad je prisutna, lako se širi kišom i kukcima. Rano u proljeće u fazi pupanja sa zaražene rozgve zaraza se širi sporama (piknidama), a napad traje sve do juna.
Sa dobro razvijenim i sazrelim lastarima otpornost na mrazeve je veća
Ova bolest u vinogradima može uzrokovati gubitke od 10 do 15 posto u smanjenju prinosa pa do krčenja kompletnih jače inficiranih čokota.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica