Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spremno rješenje
  • 09.05.2023. 13:30

BiH uređuje tržište vina, zakon upućen na usvajanje

Novim zakonom će se obezbijediti veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH evropskom i svjetskom tržištu

Foto: Martina K. Antelj
  • 89
  • 6
  • 0

Državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Nacrt zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini, u cilju reguliranja oblasti vinarstva i vinogradarstva, s obzirom na značaj koji ovaj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. 

Resorni ministar, Staša Košarac, istakao je kako je na definiranju i usaglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u saradnji i punoj koordinaciji sa predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz oba bh. entiteta te Brčko Distrikta. Pojasnio je da je potreba za usvajanjem predloženog zakonskog rješenja proistekla nakon što je Evropska komisija 2019. godine dala rok BiH da do novembra 2024. godine uskladi zakonodavstvo u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima.  

"Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH bio je prioritet u radu Ministarstva na čijem sam čelu, jer smo potpuno posvećeni da domaćim proizvođačima omogućimo da i nakon 2024. godine nastave da nesmetano obavljaju vanjskotrgovinski promet na evropskom i svjetskom tržištu. Očekujemo da će i Vijeće ministara BiH prepoznati značaj predloženog zakona i usvojiti ga u što skorijem roku", poručio je Košarac.  

90 proizvođača

Prema njegovim riječima, predloženim zakonom se utvrđuju principi organizacije tržišta vina u BiH, označavanje, nadzor i kontrola proizvodnih potencijala i tržišta i slično, te otklanjaju poteškoće proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi. 

Šta donosi novi zakon o vinu u BiH?

"Novim zakonom ćemo obezbijediti veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH evropskom i svjetskom tržištu", rekao je ministar. 

U BiH godišnje se proizvede oko 18 miliona litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u FBiH 3.000 ha, a u RS 600 ha. Ukupno je u državi registrirano 90 proizvođača od čega je njih 50 u Federaciji, 38 u Republici Srpskoj i dva u Brčkom. Domaći proizvođači vina najviše izvoze u Hrvatsku, Srbiju i Njemačku.  

Vijeće za masline

Ministar je napomenuo i da je na zahtjev domaćih privrednika pokrenuta procedura za pristupanje BiH Međunarodnom vijeću za masline.  

"Aktivno smo radili sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH da budemo dio ove značajne svjetske organizacije za masline. Okončali smo svoj dio posla i uskoro očekujemo potpisivanje instrumenta za pristupanje ovoj organizaciji", zaključio je Košarac. 


Tagovi

Zakon o vinu Vinarstvo Vinogradarstvo Staša Košarac Vijeće ministara Međunarodno vijeće za masline


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.