• Bolest vinove loze
  • 30.07.2021. 18:00

Berba grožđa bit će prepolovljena u regiji Champagne: Lozu pogodila gljivična bolest

Između 20 i 25 posto vinograda u francuskoj regiji Champagne zaraženo je gljivičnom bolesti, a prinosi će zbog ranijih mrazeva i ove pošasti biti upola manji. Starije generacije kažu da nikada nisu vidjele nešto slično.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 73
  • 5
  • 0

"Berba grožđa će biti upola manja" kazao je za reuters Maxime Toubart iz Udruge francuskih proizvođača šampanjca (CIVC), opisavši stanje u poznatoj francuskoj vinorodnoj regiji Champagne čije su vinograde napale gljivične bolesti. Rezultat je to velikih količina padalina početkom srpnja, što je povećalo ozbiljne gubitke koje su uzrokovali mrazevi ranije u sezoni.

Međutim Toubart je naglasio da to ipak ne bi trebalo utjecati na opskrbu tržišta zahvaljujući rezervama iz prethodne godine kada je Covid-19 uzrokovao pad prodaje.

Ogromne količine kiše pale su u zapadnoj Europi sredinom srpnja, uzrokujući bujice i katastrofalne poplave u Njemačkoj i Belgiji, što je povećalo zabrinutost za kvalitetu i prinose poljoprivrednih proizvoda, između ostaloga i vina. 

"Užasno je, previše kiše imamo baš u vrijeme kada nam je trebalo vruće i suho vrijeme", istaknuo je Toubart dodavši da napadi gljivičnih bolesti dovode do sušenja grozdova, listova i plijesni. "Ima područja gdje je cijela parcela opustošena", upozorio je rekavši da se šteta procjenjuje između 20 do 25 posto na ukupno 35.000 hektara nasada vinove loze.

Glavna metoda zaštite nasada je korištenje fungicida, no većina tamošnjih proizvođača koristi tradicionalna zaštitna sredstva na bazi bakra koja se ispiru nakon svake kiše. Kako prenosi fr24news, najteže su pogođeni departman Marne i Aube, gdje je visoka vlaga u kombinaciji s toplim uvjetima uzrokovala širenje bolesti. Prema medijima, radi se o sivoj plijesni i plamenjači. 

Cijene šampanjca neće rasti?

"Starije generacije kažu da nikada nisu vidjele nešto slično", dodao je. To dovoljno govori o posljedicama klimatskih promjena koje će se prema klimatolozima s godinama sve više pogoršavati ako se ne poduzme nešto na globalnoj razini.

Putin pomutio vinsku industriju: Samo se ruska pjenušava vina mogu zvati šampanjci?

Toubart je istaknuo da su tamošnji proizvođači ipak koliko toliko mirni jer imaju dovoljne količine u rezervi. To u konačnici ne bi trebalo utjecati na dostupnost njihovih proizvoda na tržištu, što pojašnjava time da je šampanjac najčešće mješavina nekoliko berbi. "Vinari mogu iskoristiti rezervu prošlogodišnje proizvodnje koja se može koristiti kada dođe do pada proizvodnje ili dodatne potražnje koja nije bila predviđena", pojasnio je.

Kaže da su razočarani onime što se događa, ali da je dobra vijest da to ipak neće utjecati na ekonomiju ove industrije. "Kupcima će boce biti isporučene i neće doći do povećanja cijena", zaključio je Toubart.


Tagovi

Francuska Plijesan Bolest Vinova loza Gljivična bolest Champagne Cijena vina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voćarska je industrija pred velikim izazovima. Nedostatak valjanih lokaliteta, klimatske promjene, neprimjeren sadni materijal, nedovoljno znanja, samo su neki od problema s kojima se susreću današnji voćari. Puno smo ovih tema "pretresli"... Više [+]