Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 20.07.2021. 18:00
  • Njemačka

Poljoprivrednici na prvoj crti obrane od katastrofalnih poplava u Njemačkoj

Traktorima, utovarivačima, viličarima, cisternama, ali i lopatama i golim rukama njemački poljoprivrednici pomažu svim stanovnicima u poplavljenim područjima.

Foto: Facebook/261News
  • 88
  • 165
  • 0

Katastrofalni prizori poplava u Njemačkoj obilaze svijet. Rijeke, potoci i jezera pretvorili su se u goleme blatne bujice koje su rušile stabla, ceste i mostove, uništavale kuće, odnosile automobile, i na najveću žalost, mnoge ljudske živote. Nestali se još uvijek traže, štete saniraju, a polja, sela i čitave regije na zapadu te zemlje još su pod vodom, opustošeni. 

Kako piše agrarheute, na prvoj crti obrane većinom su poljoprivrednici koji pomažu gdje i kako god stignu čak i ako su njihova imanja pod vodom. Traktorima, utovarivačima, viličarima, cisternama za vodu, ali i lopatama i golim rukama pomažu svim stanovnicima.

Osim onih farmera koji stanuju na područjima katastrofe, u pomoć dolaze i mnogu drugi iz udaljenijih mjesta i to u konvojima. Uz vatrogasce i vojsku, čistili su ulice i puteve kako bi bili prohodni za hitne službe.

U nezapamćenim poplavama uništene i oštećene su kuće, strojevi, pašnjaci, ali i usjevi koji su bili spremni za žetvu. Utopila su se čitava stada životinja, zalihe žita više ne postoje, a žetva nije moguća. Posebno je teško pogođen okrug Ahrweiler, poznat po vinskom turizmu. Međutim, postoji velika solidarnost među poljoprivrednicima koji su osnovali nekoliko digitalnih platformi za pomoć stradalima.

Poplave i u Austriji, Belgiji te Nizozemskoj

Savezna ministrica poljoprivrede Julia Klöckner apelirala je u pismu ministru financija Olafu Scholzu 18. srpnja da bi državni program pomoći trebao izričito uzeti u obzir i poljoprivredu. Vlada planira u srijedu usvojiti paket pomoći žrtvama ove katastrofe.

U svom pismu Klöckner ističe da šteta na poljoprivrednom zemljištu, zgradama i infrastrukturi u pogođenim područjima doseže razinu koja prijeti samom opstanku tog područja. Točne informacije o razini štete bit će moguće prikupiti tek kada se poplava stavi pod nadzor, kazala je ministrica.

Ovo je najgora prirodna nepogoda u Njemačkoj u posljednjih nekoliko desetljeća, a stručnjaci tvrda da je posljedica klimatskih promjena. S istim se problemima bore i Austrija, Nizozemska te Belgija.


Tagovi

Poplava Njemačka Prirodna katastrofa Pomoć Solidarnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete