Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 04.07.2017. 12:13

Bayer savjeti za vinograde 4.-10.7.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 726
  • 35
  • 0

Vruće i suho vrijeme vladalo je u proteklom tjednu, sa temperaturama i do 35 ᵒC. Na pojedinim lokalitetima bilo je ponešto padalina, ali nedovoljno da prekine sušu koja već dugo traje. Prognoza je slična i za ovaj tjedan.

Iako na prvu djeluje kako više nema opasnosti od plamenjače, jutarnje rose na pojedinim terenima uzrokuju ponovnu infekciju i ozbiljne štete na vinogradima koji nisu adekvatno zaštićeni. Tako je plamenjača primjećena na više vinograda i treba je što prije blokirati.

Sezona zaštite je pri kraju i većini vinogradara ostale su još jedna ili dvije zaštite, ali oprez, loza je još u osjetljivoj fazi i treba obratiti pozornost na sekundarne infekcije plamenjačom, a pogotovo na pepelnicu koja ove godine ima gotovo savršene uvjete za razvoj i širenje.

Šteta od tuče

Za borbu protiv plamenjače preporučujemo najbolji pripravak na tržištu, Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha, koji djeluje preventivno i kurativno. Mikal Premium se koristi 3 puta u vegetaciji. Ako je Mikal Premium korišten 3 puta, preporučujemo pripravak Veritu u dozi od 2,5 - 3 kg po hektaru, preparat koji ima odlično kurativno i preventivno djelovanje.

Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke: Falcon 0,4L/ha na mjestima gdje je najači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta. Djeluje preventivno i kurativno.

Nativo 75 WG 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.

U ovoj fazi pred zatvaranje grozda, bilo bi dobro odraditi i zaštitu protiv sive plijesni, pogotovo na onim vinogradima koji su pogođeni tučom, te na sortama koje su osjetljive na Botrytis. U zadnjih par godina česta su kišna razdoblja u vrijeme pred berbu i problemi sa Botrytisom su sve učestaliji. Tretiranjem kvalitetnim botriticidom u fazi zatvaranja grozda, uvelike umanjujemo mogućnost pojave sive plijesni.

Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, te američkog cvrčka, vektora fitoplazme, koristiti pripravak Decis 2,5 EC.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 03.07.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

Razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium ili Verita

3,0 kg/ha

2,5 - 3,0 kg/ha

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Siva plijesan

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0 - 1,5 l/ha

Američki crvčak, Žuti i pepeljasti moljac

Decis

0,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

____________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Bayer Savjeti Vinogradi Ivan Nižić Plamenjača Pepelnica Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]