Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 27.06.2017. 17:00

Bayer savjeti za vinogradare 27.6.-03.7.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 430
  • 20
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

U proteklom tjednu vladalo je vruće i suho vrijeme. Za sljedeći tjedan meteorolozi najavljuju određene padaline, ali u minimalnim količinama. Po svemu sudeći, nastavlja se suša i treba navodnjavati vinograde koji imaju tu mogućnost.

Plamenjača gotovo da nije primjećena ove godine, potencijal za zarazu je bio jako nizak, a i vinogradari su sve bolji i ozbiljniji. Još nije vrijeme za opuštanje, najavljene padaline bi mogle pokrenuti ciklus razvoja bolesti i treba nastaviti sa ozbiljnom zaštitom.

Pepelnica radi velike probleme, zaraza je primijećena u svim dijelovima Hercegovine. Vladaju idealni uvjeti za razvoj i širenje ove bolesti i najbolje je djelovati preventivno. Treba poštovati razmake između tretiranja, dozu po hektaru, te koristiti najkvalitetnije preparate. Jedino tako možemo sačuvati vinograd.

23.06. Pepelnica

Mikal Premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno, te nam omogućava da sačuvamo vinograd, čak i u zahtjevnim sezonama.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo, ništa manje učinkovit pripravak Verita u dozi od 2,5-3 kg /ha ili Profiler u dozi od 3 kg/ha.

Ukoliko su vinogradari već odradili po dvije aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. Treba napomenutu da Falcon i Luna Experience imaju i kurativno djelovanje, ako je već došlo do zaraze, bolest će biti "blokirana".

Na većini položaja grozdovi su u fazi "pred zatvaranje" i poželjno je odraditi tretman protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest.

Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 2,5 EC u dozi od 0,5 l/ha, koji također suzbija Američkog cvrčka, vektora fitoplazme.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 26.06.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

Razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium ili Profiler

3,0 kg/ha

Pepelnica

Nativo ili Luna Experience

0,4 l/ha

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0-1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

____________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Bayer Savjeti Vinogradi Ivan Nižić Plamenjača Pepelnica Siva plijesan


Partner