Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 22.05.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 22.05.-27.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.133
  • 59
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Protekli tjedan vrijeme je bilo poprilično nestabilno sa povremenim lokalnim pljuskovima. Prognoza za tekući tjedan je slična, navodno nas očekuje kišno vrijeme sa velikom mogućnosti oborina, sve do petka. Svi preduvjeti za razvoj plamenjače su prisutni i treba rabiti najkvalitetnije pripravke, poštivati doze po hektaru i razmake tretiranja. Upravo u ovoj fazi plamenjača može napraviti najveće štete.

Pojedini lokaliteti su pogođeni tučom pa savjetujemo pripravke na bazi aminokiselina uz redovnu zaštitu.

Ovisno o položaju i sorti imamo šarenu situaciju što se tiče fenofaza. Loza je u fazi pred cvatnju, cvatnji ili je cvatnja već završila. Mnogi vinogradari izbjegavaju raditi zaštitu u fazi cvatnje, da ne uzrokuju stres. Najbolje je tempirati zaštitu da bude pred cvatnju i na kraju cvatnje. To je često nemoguće izvesti. Većinom nam vremenske prilike ne dozvoljavaju, a drugi razlog je što ne počinju sve sorte cvatnju u isto vrijeme. Ipak je bolje odraditi zaštitu po programu nego uopće ne prskati u cvatnji, štete su puno veće ako ne tretiramo. Mikal premium F u dozi od 3 kg/ha je pravo rješenje u borbi protiv plamenjače te vam pruža sigurnost do 14 dana.

Lijevo - Žilavka, Ljubuški, desno - Žilavka, Međugorje

Mikal premium F je fungicid sa tri djelatne tvari, bitno je napomenuti da je jedna od njih iprovalikarb, koji djeluje i kurativno te suzbija plamenjaču ako se već pojavila. 

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ako cvatnja još uvijek traje ili je na početku, ili novi pripravak Luna experience u dozi od 0,375 l, ako je cvatnja završila ili je pri samom kraju. Napominjemo da pripravak Luna experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan, a saprofitna faza Botrytisa počinje upravo na kraju cvatnje, tako da imamo dvostruku korist.

Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.
U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 22.05.2018.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko Vinogorje - Hercegovina

Pred cvatnju/cvatnja/kraj cvatnje

Plamenjača

Mikal Premium F

3 kg/ha

Pepelnica

Falcon ili Luna Experience

0,4 l/ha

0,375 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob: Ivan Nižić, +387 63 372 773; ivan.nizic.ext@bayer.com 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Plamenjača Pepelnica Zaštita Vegetacija Fenofaza Siva plijesan


Partner