• Bayer vinogradar
  • 21.07.2017. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 21.-24.07.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 378
  • 19
  • 0

Suho i vruće vrijeme vladalo je u proteklom tjednu, sa temperaturama i do 35 ᵒC. Prognoza je slična i za ovaj tjedan. Na ovako visokim temperaturama gotovo da nema opasnosti od plamenjače, ali zato treba obratiti pozornost na pepelnicu. Pepelnici ne treba kiša, optimalne temperature za njen razvoj i širenje su oko 30 stupnjeva. Znamo kolike štete može nanijeti pepelnica i kojom brzinom se širi, zato reagirajte na vrijeme.

Ako se nastavi ovako suho vrijeme sa ekstremnim temperaturama, bilo bi dobro dodati i aminokiseline uz zaštitu da bi loza lakše podnijela stresne uvjete. Skoro svi aminokiselinski pripravci na tržištu se mogu mješati sa pripravcima koje Bayer preporučuje u ovoj fazi, te nije potreban poseban prohod što korištenje ovih pripravaka čini iznimno povoljnim.

U borbi protiv plamenjače preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3 kg/ha, a na onim vinogradima u kojima je ostvarena zaraza plamenjačom, preporučujemo pripravak Veritu u dozi od 2,5 - 3 kg po hektaru, preparat koji ima odlično kurativno i preventivno djelovanje.

07. 07. Pepelnica

Za zaštiu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke: Falcon 0,4L/ha na mjestima gdje je najači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta.

Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen.

Nativo 75 WG 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.

U ovoj fazi pred zatvaranje grozda, bilo bi dobro odraditi i zaštitu protiv sive plijesni, pogotovo na onim vinogradima koji su pogođeni tučom, te na sortama koje su osjetljive na Botrytis. U zadnjih par godina česta su kišna razdoblja u vrijeme pred berbu i problemi sa Botrytisom su sve učestaliji. Tretiranjem kvalitetnim botriticidom u fazi zatvaranja grozda, uvelike umanjujemo mogućnost pojave sive plijesni.

Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, te američkog cvrčka (vektora fitoplazme), koristiti pripravak Decis 2,5 EC.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 10.07.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Verita

2,5-3,0 kg/ha

Profiler

3 kg/ha

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0-1,5 l/ha

Američki cvrčak, Žuti i pepeljasti moljac

Decis

0,5 l/h

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Partner