Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 21.06.2016. 12:00

Bayer savjeti za vinogradare 20.-26.6.2016.

U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije prskanje protiv sive plijesni, pogotovo na sortama poput Žilavke, koje su osjetljive na ovu bolest.

  • 546
  • 26
  • 0

Iza nas je još jedan, vremenski nestabilan, tjedan. Počeo je i završio s kišom. Ako je vjerovati prognozama, ni tekući tjedan neće biti stabilan, pljuskovi su mogući već od srijede. Bayer vinogradari i ovaj tjedan donose najnovije informacije o bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Vrijeme pogoduje bolestima

"Potencijal bolesti je jako visok i traje već dugo, ali u većini slučajeva vinogradari rade dobar posao i ne dopuštaju da se dogodi 2014. godina, koja je bila katastrofalna. Možda nas je upravo ta godina učinila boljim vinogradarima", kaže Ivan Nižić, predstavnik Bayera za Hercegovinu.

Primijećena je, dodaje, pojava plamenjače i pepelnice u svim dijelovima Hercegovine, no pravu “eksploziju“ bolesti tek možemo očekivati.

"Stoga oprez, treba nastaviti ozbiljnu zaštitu do kraja vegetacije", savjetuje Nižić.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ključno je, navodi, odraditi pravovremenu zaštitu s kvalitetnim pripravcima.

Kako servirati koje vino?

Za slatka, desertna vina i muškate preporučuju se tzv. tulipan čaše, a za pjenušava vina i šampanjce uske i visoke čaše. Pri tome treba paziti i na temperature serviranja vina.

"Mikal Premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno te nam omogućuje sačuvati vinograd čak i u ovako zahtjevnim sezonama. Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujem ništa manje učinkovit pripravak Verita u dozi od 2,5-3 kg /ha", napominje.

Vrijeme je za zaštitu od sive plijesni

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučuje Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.

"U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije prskanje protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest (Žilavka). Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni", zaključuje Nižić.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, preporučuje, pak, koristiti pripravak Decis 2,5 EC. Protiv korova preporučuje pripravak Basta 15.

U tablici ispod pogledajte preporuke zaštite za Mostarsko vinogorje

Podregija/

vinogorje

Fenofaza: 20.6.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba

Mostarsko vinogorje

Kraj cvatnje/razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium F

3 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Falcon

0,4 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1-1,5 l/ha

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte Bayer agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.


Tagovi

Bayer Pepelnica Plamenjača Grinje Savjeti Vinogradi Korovi Mostarsko vinogorje Ivan Nižić


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]