Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 03.05.2016. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 2.-8.5.2016.

Pomozite biljkama da se oporave od stresa zbog mraza!

Foto: Bike Tourist/Bigstockphoto
  • 285
  • 13
  • 0

Nimalo ugodan tjedan sa snijegom i mrazom donio je štete na vinogradima, no kao i svake godine Bayer stručnjaci su na terenu i donose svježe tjedne informacije kako pomoći vinogradima te spriječiti bolesti i štetnike koji najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Aminokiseline za smanjenje šteta

"Prošli tjedan je počeo s vrlo niskim jutarnjim temperaturama. Na pojedinim lokalitetima je bilo većih šteta od smrzavanja, zbog čega preporučujem upotrebu aminokiselina koje pomažu biljkama prilikom stresa. Ostatak tjedna vrijeme je bilo promjenjivo s dosta kišnih razdoblja. Kiša u razdoblju viših srednjih dnevnih temperatura stvorila je uvjete za primarnu infekciju plamenjačom kod sorti ili položaja gdje su mladice razvijene preko 10 cm", savjetuje Ivan Nižić predstavnik Bayera za Hercegovinu.

Jeste li znali?

Da 45-ta paralela prolazi kroz: Bordeaux, Toscanu, Piemonte, dolinu Rhone, ali i kroz hrvatske vinske regije Istre, Slavonije i Podunavlja.

Iz tog razloga, za sve položaje na kojima je dužina mladica preko 10 cm, preporučuje kontaktno - sistemične pripravke Antracol Combi WP 76 ili Mikal Flash u kombinaciji s Nativo WG, kao pripravke koji svojim mehanizmom djelovanja omogućuju, ne samo efikasnu i sigurnu zaštitu kako od plamenjače tako i pepelnice, već i dugotrajnost u uvjetima intenzivnijeg porasta vinove loze.

Tretiranje korova

"Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, a pojava erinoze je uočena na više položaja u Hercegovini, preporučujem akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5 l/ha", dodaje Nižić.

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova, preporučuje, pak, pripravak Basta 15. Iako je loza krenula tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

U tablici ispod pogledajte preporuke zaštite za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza 02.5.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba i mob.

Mostarsko vinogorje

Mladice do 10 cm

Plamenjača

Antracol WG 70

2,5 kg/ha

Ivan Nižić

063/372-773

Ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Sumporni pripravak

Prema preporuci proizvođača

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Mladice od 10 do 30 cm

Plamenjača

Antacol Combi

2,5 kg/ha

Mikal Flash

3 kg/ha

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku Bayer na jedan od niže navedenih kontakata ili se pak obratitite savjetniku Ivanu Nižiću čiji su kontakti navedeni unutar tablice.

Foto: Bike Tourist/Bigstockphoto


Tagovi

Bayer Vinogradi Ivan Nižić Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić