Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 20.06.2017. 12:00

Bayer savjeti za vinogradare 19.-26.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 354
  • 16
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Iza nas je još jedan, vremenski nestabilan tjedan. U većem dijelu Hercegovine je pala manja količina kiše, a na pojedinim lokalitetima i obilna kiša. Ako je vjerovati prognozama, sljedeći tjedan bi trebao proći bez padalina ali znamo da lokalni pljuskovi u ovom dijelu godine dođu nenajavljeno.

Zbog kiše koja je padala u prošlom tjednu potencijal zaraze od plamenjače ponovno postoji, pogotovo na onim položajima koji imaju jutarnju rosu, te u kotlinama.

Jak napad pepelnice

Cvatnja u većini vinograda je završila i ne bi trebalo biti velikih šteta od plamenjače kao prošle godine,kada su štete bile vidljive na puno vinograda. Naravno, razlog je smanjeni potencijal razvoja bolesti, jer kiše gotovo da i nije bilo u fazi cvatnje. Ipak, pozivam na oprez jer nam plamenjača još uvijek može nanijeti ogromne štete.

Ove godine će nam veće probleme praviti pepelnica, zaraza je primijećena u svim dijelovima Hercegovine. Vladaju gotovo idealni uvjeti za razvoj i širenje pepelnica i najbolje je djelovati preventivno. Treba poštovati razmake između tretiranja, dozu po hektaru, te koristiti najkvalitetnije preparate. Jedino tako možemo sačuvati vinograd.

10.06. Merlot, Ljubuški

Mikal Premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno, te nam omogućava da sačuvamo vinograd, čak i u zahtjevnim sezonama.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučamo, ništa manje učinkovit pripravak Verita u dozi od 2,5-3 kg /ha ili Profiler u dozi od 3 kg/ha.

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučamo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. Treba napomenutu da Falcon i Luna Experience imaju i kurativno djelovanje, ako je već došlo do zaraze, bolest će biti “blokirana“. Ukoliko su vinogradari već odradili po dvije aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.

17.06. Basta je pokazala izvrsnu djelotvornost

U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije prskanje protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest (Žilavka). Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 2,5 EC u dozi od 0,5 l/ha, koji također suzbija Američkog cvrčka, vektora fitoplazme.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 19.06.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

kraj cvatnje/razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium

3,0 kg/ha

Pepelnica

Luna Experience ili Falcon

0,375 l/ha

0,4 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0 - 1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

____________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Bayer Pepelnica Siva plijesan Plamenjača Savjeti Vinogradi Ivan Nižić


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...