Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 19.07.2016. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 18.-24.7.2016.

Plamenjače na vinovoj lozi ima u cijeloj regiji i vidljiva je većinom na mladim izbojima i zapercima!

  • 561
  • 26
  • 0

Protekli tjedan obilježile su velike vrućine i naglo zahlađenje s kišom krajem tjedna. Na pojedinim lokalitetima kiša je bila obilna, što je dobro došlo onim vinogradima koji teže podnose sušu.

Sezona zaštite bliži se kraju

Prema prognozi za sljedeći tjedan vraćaju nam se visoke temperature, a kako zaštititi svoju lozu, znaju Bayer stručnjaci.

"Ako se nastavi ovako suho vrijeme s ekstremnim temperaturama bilo bi dobro dodati i aminokiseline uz zaštitu kako bi loza lakše podnijela stresne uvjete. Skoro svi aminokiselinski pripravci na tržištu se mogu miješati s Bayerovim pripravcima koje preporučujemo u ovoj fenofazi te nije potreban poseban prohod što korištenje ovih pripravaka čini iznimno povoljnim", kaže savjetnik Bayera za Hercegovinu Ivan Nižić.

Plamenjača na Blatini

Sezona zaštite se bliži kraju, gotovo na svim lokalitetima će biti dovoljno još jedno tretiranje. Ipak, dodaje, pratite stanje na terenu i reagirajte po potrebi.

"Plamenjače ima u cijeloj regiji i vidljiva je većinom na mladim izbojima i zapercima. Nažalost, na dosta vinograda zaštita je loše rađena i štete su vidljive na grozdu i peteljci, što je posljedica loše zaštite u periodu iza cvatnje (početak i sredina lipnja). U tim vinogradima se bobice suše i više se ništa ne može napraviti. Uzrok treba tražiti u lošem izboru pripravaka ili u pod-doziranosti preparata i velikog razmaka između tretiranja", naglašava Nižić.

Preporuka je, kaže, da upotrijebite još jedan sistemik u borbi protiv pepelnice jer opasnost od ove bolesti traje sve do perioda “šare“.

Plamenjača, pepelnica i siva plijesan

"Na zdravim vinogradima, ali i na onima u kojima je ostvarena zaraza plamenjačom, preporučujemo pripravak Veritu u dozi od 2,5 - 3 kg/ha - preparat koji ima odlično kurativno i preventivno djelovanje. Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke, Falcon 0,4L/ha na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta", savjetuje.

Nativo 0,2 kg/ha koristite ukoliko nije korišten tri puta, a očekuje se mogućnost infekcije. Ako koristite i sumpor, pripazite na visoke temperature jer lako može doći do fitotoksičnosti.

Plamenjača grozda i peteljke (loša zaštita iza cvatnje)

"U ovoj fenofazi pred zatvaranje grozda bilo bi dobro odraditi i zaštitu protiv sive plijesni. Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni. U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15", zaključuje Nižić.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija

Fenofaza: 11.7.2016.

Opasnost od bolesti

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt oosba

Mostarsko vinogorje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Verita

2,5-3 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

ivan.nizic@bayer.com

Ili kontaktni fungicid

Uputa proizvođača

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Ili sumporni fungicid

Uputa proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1-1,5 l/ha

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.

Za više informacija o zaštiti vinograda obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Bayer Vinogradi Ivan Nižić Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]