• Bayer vinogradar
  • 12.06.2017. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 12.-19.06.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 322
  • 15
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Prošli tjedan prevladavalo je suho vrijeme što nam olakšava borbu protiv plamenjače. Sljedeći tjedan meteorolozi najavljuju suho vrijeme, sa mogućnošću padalina u srijedu. Oprezni trebaju biti oni vinogradari koji se nalaze na položajima gdje ima jutarnje "rose", tu je puno veća mogućnost infekcije plamenjačom.

Na terenu je primjećena pojava plamenjače i pepelnice na više lokacija, većinom kod onih vinogradara koji su neozbiljnije pristupili zaštiti ili onih koji su nastradali od "mraza", te prave velike razmake između tretiranja.

10.06. Blatina, Ljubuški

Mikal Premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno, te nam omogućava da sačuvamo vinograd, čak i u zahtjevnim sezonama.

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučamo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. Napominjemo da pripravak Luna Experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan, a saprofitna faza sive plijesni počinje upravo na opalim cvjetnim kapicama, tj. kad se loza “trijebi od cvata“. Tretiranjem sa Lunom Experience na kraju cvatnje djelujemo i na pepelnicu i na botrytis.

10.06. Merlot, Ljubuški

Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG. Preporuka je da se ide kombinirano sa fungicidima protiv pepelnice, tj. da ne idemo dva ista preparata za redom. Primjer: Nativo, Luna, Falcon, Luna, Falcon, Nativo.

U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije “prskanje“ protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest ( Žilavka ).

Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 2,5 EC.
U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

10.06. Basta je pokazala izvrsnu djelotvornost

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 12.06.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje

kraj cvatnje/razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium

3,0 kg/ha

Pepelnica

Luna Experience ili Falcon

0,375 l/ha

0,4 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0-1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

____________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Bayer Savjeti Vinogradi Ivan Nižić Plamenjača Pepelnica Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nisam zamišljala da ću u životu šivati maskice.