Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 12.06.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 11.06.-18.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 577
  • 30
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Nepovoljne vremenske prilike za vinogradare su se nastavile i u prošlom tjednu. Na pojedinim lokalitetima kiša je padala u nekoliko navrata, a neki vinogradi su pogođeni i tučom. U tjednu ispred nas mogući su lokalni pljuskovi već od srijede pa sve do kraja tjedna.

Na terenu je primijećena pojava plamenjače i pepelnice na više lokacija, većinom kod onih vinogradara koji su neozbiljnije pristupili zaštiti ili onih koji nisu odradili kvalitetnu pljevidbu. Godina je jako zahtjevna i treba koristiti najkvalitetnije pripravke u preporučenim dozama te poštivati razmake tretiranja. Za vinogradare koji su pogođeni tučom, preporuka je dodavati aminokiseline uz redovnu zaštitu.

Mikal premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno te nam omogućava da sačuvamo vinograd, čak i u ovako zahtjevnim sezonama.

Za proizvođače koji su koristili Mikal premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo ništa manje učinkovit pripravak Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha ili Profiler u dozi od 3 kg/ha.

Pepelnica - žilavka

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. Napominjemo da pripravak Luna experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan, a saprofitna faza sive plijesni počinje upravo na opalim cvjetnim kapicama, tj. kad se loza "trijebi od cvata". Tretiranjem Lunom experience na kraju cvatnje djelujemo i na pepelnicu i na botritis

U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije prskanje protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest (Žilavka). Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 100 u dozi od 0,125 l/ha, preparat koji također suzbija Američkog cvrčka, vektora fitoplazme.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 11.06.2018.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje - Hercegovina

Kraj cvatnje/razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium F

3 kg/ha

Pepelnica

Falcon ili

Luna Experience

0,4 l/ha

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0 – 1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob: Ivan Nižić, +387 63 372 773; ivan.nizic.ext@bayer.com 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije

 


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Plamenjača Pepelnica Zaštita Vegetacija Fenofaza Siva plijesan Botritis Žuti moljac Pepeljasti moljac Američki cvrčak


Partner