Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 13.04.2016. 14:00

Bayer savjeti za vinogradare 11.-17.04.2016.

Iz Bayera nam stižu prvi ovogodišnji savjeti za vinogradare!

  • 300
  • 13
  • 0

I vinogradarska sezona već je u punom jeku, stoga je potrebno pregledavati vinograde na moguće pojave bolesti. Kao i svake godine, Bayer stručnjaci su na terenu i donose svježe tjedne informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Pojavom toplijih dana krenula je vegetacija te zamjećujemo buđenje pupova na vinovoj lozi. U odnosu na prošle dvije sezone možemo zaključiti da je vegetacija ove godine uranila 10-tak dana.

Vinogradari oprez - brze promjene fenofaza!

Cabarnet sauvignon
Cabarnet Sauvignon

Vinova loza je zavisno od sorte i položaja u fazama od otvorenog pupa, pojave prvih listića do mladice od 10 cm i više na ekstremnim položajima kod ranih sorti kao što su Žilavka i Chardonnay. Zbog toga se za fenofaze može reći da nisu izrazito heterogene jer je u dosta vinogorja loza u sličnim fazama. Kao posljedica vrlo visokih temperatura i akumulirane vlage može se očekivati još ubrzaniji porast te će se fenofaze mijenjati vrlo brzo pa vinogradari moraju biti na oprezu.

Posebnu pažnju obratiti na crnu pjegavost

Žilavka
Žilavka

Zbog jako tople zime i mnogo oborina mogu se očekivati zaraze crnom pjegavosti pa na ovu bolest treba obratiti posebnu pažnju. U ovim fazama preporučuje se korištenje vrsnog pripravka Antracol WG 70. Budući da je vegetacija već uznapredovala, više se ne koriste bakrena sredstva jer bakar ima svojstvo usporavanja vegetativnog porasta.

U predstojećem periodu potrebno je obaviti dva prskanja do faze dva ili tri prava listića. Kao sredstva za suzbijanje pepelnice preporučuju se sumporni pripravci. Zbog tople i vlažne zime može se očekivati i pojava akarinoznih grinja te je preporuka na onim vinogradima gdje postoji ovaj problem, koristiti Envidor SC.

Kako riješiti korove?

Obilje vlage u tlu te visoke temperature dovode do velike brzine razvoja korova pa se preporučuje korištenje Baste, naročito u mladim vinogradima te u onim koji imaju izdanke blizu zemlje, a nisu oplijevljeni. Basta ne djeluje sistemično te pažljivom aplikacijom nema opasnosti za vaš vinograd.

Preporuka za tretiranje vinove loze - Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 11.04.2016.

Opsanost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Mostarsko vinogorje

Otvoreni pup 2/3 listića

Plamenjača

WG 70

Pepelnice

Sumporni pripravak

Grinje

Envidor SC

Korovi

Basta 15

Bayer vinogradarske savjete Vam na tjednoj razini donosi Ivan Nižić - predstavnik za Hercegovinu. Ivan se intenzivno bavi vinarstvom i vinogradarstvom od 2007. godine, a u Bayeru je od 2015. godine. Također ima svoj vinograd, naravno, pod Bayerovim programom zaštite vinove loze.

Za dodatne informacije mu se slobodno obratite putem jednog od u tablici navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita vinograda Bayer Pepelnica Zaštita vinove loze Grinje Korovi Herbicid Crna pjegavost Antracol WG Basta Vinogradarski savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas