Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 03.07.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 03.07.-08.07.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.024
  • 49
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Još jedan nestabilan tjedan je iza nas, netipično vrijeme za ovo doba godine. Proteklih mjesec dana palo je jako puno kiše, u Mostaru je na nekim lokacijama palo preko 120 litara po metru četvornom, u Trebinju preko 100 l. Možemo reći da nas čeka velika borba ako napokon ne nastupi ljeto, prije svega borba s botritisom. Znamo šta je bilo 2014. godine, a ova sezona itekako podsjeća na nju. Treba obaviti i agrotehničke mjere da bi zaštita bila učinkovita (pljevidba, uklanjanje korova…).

Vremenska prognoza za sljedeći tjedan za sada pokazuje da će upravo Mostar biti najnestabilniji, a u ostalom dijelu Hercegovine bi napokon trebalo biti suho. Potencijal bolesti je i dalje jako visok i nema vremena za opuštanje. Pojavljuje se nova generacija spora plamenjače, vidljiva većinom na mlađim dijelovima biljke (zapercima i vrhovima mladica). Preporuke za sljedeći tjedan su iste kao i za prošli.

Na vinogradima u kojima je ostvarena zaraza plamenjačom, preporučujemo Mikal Premium F u dozi od 3 kg po hektaru ili Veritu u dozi od 2,5 – 3 kg po hektaru, preparate koji imaju kurativno djelovanje. Na vinogradima koji su ostali sačuvani i nema zaraze plamenjačom, preporučujemo Profiler u dozi od 3 kg po hektaru, Profiler ima odlično preventivno djelovanje. Antracol Combi je također jedno od mogućih rješenja.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo jedan od gore navedenih preparata.

Lijevo - Pepelnica, Žilavka, desno - Botrytis, Mostar

Iako postoje određeni problemi s plamenjačom, veći fokus u ovoj fazi ipak stavljamo na zaštitu od pepelnice. Zaraza je primijećena u svim dijelovima Hercegovine. Pepelnici ne treba kiša da bi se proširila i uništila urod, već jako vruće i sparno vrijeme. Idealni uvjeti za razvoj pepelnice vladali su protekli tjedan u cijeloj regiji.

Kao partnera za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l/ha. 
Ukoliko su vinogradari odradili već po dvije aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG ili Folicur.
U ovoj fazi bi bilo dobro odraditi  i zaštitu protiv sive plijesni, pogotovo na onim vinogradima koji su pogođeni tučom te na sortama koje su osjetljive na botritis. 

Botritis je već primijećen na pojedinim lokalitetima gdje je bilo puno kiše, te na sortama koje imaju zbijen grozd. Teldor je najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 100 u dozi od 0,125 l/ha. U ovoj fazi Decis također suzbija Američkog cvrčka, vektora fitoplazme.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.    

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza 25.06.2018.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Mostarsko vinogorje - Hercegovina

Razvoj bobica

Plamenjača

Profiler ili

Antracol Combi

3 kg/ha

2,5 kg/ha

Pepelnica

Falcon ili

Luna Experience

0,4 l/ha

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0 – 1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob: Ivan Nižić, +387 63 372 773; ivan.nizic.ext@bayer.com 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Pepelnica Plamenjača Američki cvrčak Botritis Siva plijesan


Partner