Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 02.05.2018. 12:30

Bayer savjeti za vinogradare 02.05.-06.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 782
  • 35
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Prošli tjedan u većem dijelu Hercegovine nije bilo oborina i temperature su bile visoke. Vladajući uvjeti nisu pogodovali razvoju bolesti, ali se trebalo držati programa zaštite, posebno zbog problematike u borbi protiv crne pjegavosti, gdje zaštitu trebamo raditi u pravilnim razmacima.

Vremenska prognoza za tekući tjedan nam kaže da će vrijeme biti poprilično nestabilno, posebno pred kraj tjedna kada se očekuju obilnije oborine

Kiša u razdoblju viših srednjih dnevnih temperatura stvorit će uvjete za primarnu infekciju plamenjačom kod sorata ili  položaja gdje su mladice razvijene preko 10 cm, što iziskuje posebnu pozornost vinogradara.

Na položajima i sortama gdje je dužina mladice do 10 cm, vrijeme je za zaštitu s Antracol WG 70 2 kg/ha i močivim sumporom s 3 kg/ha. Antracol WG je preparat koji ima i odlično djelovanje na crnu pjegavost.

Lijevo - Žilvaka (Ljubuški), desno - Blatina (Mostar)

Za sve položaje na kojima je dužina mladica preko 10 cm preporučujemo kontaktno-sistemične pripravke Antracol Combi WP 76 ili Mikal Flash u kombinaciji s Nativo WG  kao pripravke koji svojim mehanizmom djelovanja omogućavaju  ne samo efikasnu i sigurnu zaštitu kako od plamenjače tako i pepelnice, već i dugotrajnost u uvjetima intenzivnijeg porasta vinove loze.

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, a pojava erinoze je uočena na više položaja u Hercegovini, preporučujemo akaricid  Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. 

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15. Iako je loza krenula tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova. 

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje Fenofaza: 01.05.2017. Opasnost od bolesti/štetnika Preporuka za tretiranje Doza
1. Mostarsko vinogorje
     Hercegovina
Mladice do 10 cm Plamenjača Antracol WG 70 2,5 kg/ha
Pepelnica Sumporni pripravak Prema preporuci proizvođača
Grinje Envidor SC 0,4 l/ha
Korovi Basta 15 4-5 l/ha
Mladice od 10 do 30 cm     Plamenjača Antracol Combi ili Mikal Flash 2,5 kg/ha                3 kg/ha
Pepelnica Nativo   200 g/ha

Ivan Nižić, +387 63 372 773; ivan.nizic.ext@bayer.comKontakt osoba i broj mob. Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Plamenjača Pepelnica Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner