Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 25.07.2020. 09:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Klekovci

Banjac: Porodična vinarija kao okosnica dubičkog seoskog turizma

Vrlo brzo se pročulo za vinograd porodice Banjac, smješten nedaleko od manastira Moštanica i Nacionalnog parka "Kozara" pa ga sve češće posjećuju zaljubljenici u prirodu i domaća vina.

Foto: Gordana Vila
  • 315
  • 20
  • 0

Nije Toskana niti Hercegovina. U pitanju je bajkoviti proplanak obronaka planine Kozare koji se vidi iz vinograda Aleksandra Banjca, iz sela Klekovci kod Kozarske Dubice dok nazdravljamo. Potkozarje je oduvijek bilo poznato po proizvodnji rakija, prije svega šljivovice i viljamovke. Međutim, u seoskom gazdinstvu porodice Banjac već 12 godina nastaju vrhunska vina. Zahvaljujući visoko kvalitetnim sortama grožđa - bijelom sovinjonu, šardoneu, crnom pinou, laškom rizlingu i drugim, ovi proizvođači svrstali su se u red iskusnih vinara.

"Mi smo naš vinograd zasadili uz svesrdnu pomoć jednog mog prijatelja i malo po malo, zasad i njegova okolina postali su mali porodični raj, koji je prerastao u naš sopstveni posao", priča nam vlasnik imanja, Aleksandar.

Pored vinograda, tu je i sala za degustaciju

 I tako je, uz vinograd koji ima oko 7.500 čokota, ova porodica izgradila vinski podrum i salu za degustaciju domaćih vina.

"Količina proizvedenog vina, varira od godine do godine. Kaže se da ako od jednog čokota nastane jedna boca kvalitetnog pića, onda ste uspješni u svom poslu. Mi smo obično tu negdje", objašnjava ovaj vinar.

Kako kaže, ovu godinu pratile su obilne padavine, što se, za sada, dobro odrazilo na rod grožđa. Tvrdi, sve ide kako treba i na dobrom je putu do zrenja. A kada dođe berba, ovo mjesto postaje jedna od najposjećenijih dubičkih turističkih destinacija.

Nakon berbe ide prerada grožđa i flaširanje

"Dođu svi naši kumovi, rodbina, prijatelji i komšije, zajedno beremo grožđe, feštamo, uživamo. To nam je možda i najljepše doba godine jer sve vrvi od života", uzbuđeno priča naš sagovornik.

A onda nakon berbe, u vinskom podrumu vrši se prerada grožđa i flaširanje. Nerijetko se ova dubička vina mogu vidjeti u ponudi lokalnih ugostiteljskih objekata.

Turisti dolaze iz svih zemalja svijeta

Vrlo brzo se pročulo za vinograd porodice Banjac, smješten nedaleko od manastira Moštanica i Nacionalnog parka "Kozara" pa ga sve češće posjećuju zaljubljenici u prirodu i domaća vina. Oduševljava ih i šetnja kroz vinograd, ali i pogled na grad. A sve to, uz neizostavnu, bogatu, domaću gastronomsku ponudu.

"Naši najbolji gosti su upravo mještani Kozarske Dubice. Bilo je i turističkih grupa iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz drugih zemalja svijeta. Osim u domaćim vinima, gosti mogu uživati i u našim gastronomskim specijalitetima poput kobasica, uštipaka, sireva. Ipak, pandemija virusa korona, odrazila se i na turističke posjete, koje su značajno manje u odnosu na prethodne godine", zaključuje Banjac.

Kad domaćina nema, poni čuva vinograd

I pored pandemije, ova vrijedna porodica ne posustaje. Na drugoj lokaciji zasadili su još jedan vinograd. I dok ga obilaze, svoj prvenac, zasad kvalitetnog grožđa ostavljaju na čuvanje ljubimcu, bijelom konju - poniju, koji je, takođe postao svojevrsna turistička atrakcija, prvenstveno za najmlađe.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja vina Proizvodnja grožđa Vinograd Aleksandar Banjac Vinar Vinski podrum Prerada grožđa Turističke posjete Kvalitetno gožđe


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.