Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vinogradstvo
  • 12.04.2017. 18:00

30% EU vinograda se nalazi u Španjolskoj

Gotovo nestvarno djeluje podatak da Španjolska regija Castilla-la Mancha sama zauzima 14% EU površina pod vinogradima

  • 428
  • 19
  • 0

Eurostat je izdao novu publikaciju sa pokazateljima koji opisuju sektor vinogradarstva i vinarstva na području Evropske unije.

U 18 od 28 zemalja članica EU vinogradarstvo je više od gospodarske aktivnosti i važan element tradicije ruralnih područja, a čija vina nalaze svoje mjesto širom kugle zemaljske.

Prema izvještaju o 2015. godini ukupan broj vinara u EU je iznosio 2,4 miliona, a sa prosječnom veličinom vinograda od 1,3 hektara. Taj broj naravno drastično varira kada promatramo pojedine zemlje članice. Iz navedenog razvidno je kako EU ima 3,2 miliona hektara pod vinogradima.

Najveći dio nasada, čak 78% odnosi se na kvalitetne vinske sorte iz kojih se produciraju vina sa zaštičenom oznakom izvornosti (2,1 milion hektara, 83%) ili zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (400.000 hektara, 17%). Ostatak se odnosi na stolna grožđa namijenjena konzumaciji.

Španjolska, Francuska i Italija drže 75% površina vinograda EU

Mediteranske vinske sile, Španjolska, Francuska i Italija prema podacima Eurostata drže tri četvrtine odnosno 75% površina vinograda EU. Španjolska sama gospodari sa 30% EU vinograda, a čak 36% od svih EU vinogradara dolazi iz Rumunjske.

TOP 5 zemalja EU

  1. Španjolska - 941.000 hektara
  2. Francuska - 803.000 hektara
  3. Italija - 610.000 hektara
  4. Portugal - 199.000 hektara
  5. Rumunjska - 184.000 hektara

Castilla-la Mancha najveća vinska regija Europe

Gotovo nestvarno djeluje podatak da Španjolska regija Castilla-la Mancha sama zauzima 14% EU površina pod vinogradima sa čak 434.000 hektara.

10 članica unije prema ovom izvješću niti nema registriranih vinograda, a radi se u zemljama sjeverne Erope vkoje nemaju uvjete za uzgoj: Irska, Belgija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Poljska, Estonija, Litva, Latvija

Vinograd u Španjolskoj


Tagovi

Analiza Statistika Italija Francuska Vinogradi Španjolska EUstat Castilla-la Mancha


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]