Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradavanje divljači
  • 20.02.2017. 08:00

Žilet žica priječi prirodne migracije divljači

Migracijska kriza koja je u Europi eskalirala u ljeto prošle godine, zakomplicirala je posao šumarima koji se brinu o fondu divljači u pograničnim područjima.

Foto: bigstockphoto.com, JanossyGergely
  • 910
  • 40
  • 0

Žilet žica koju su susjedne zemlje postavile na svoje granice stvaraju velike probleme i šumarskoj struci. Pod izgovorom sprječavanja ilegalnih ulazaka izbjeglica, postavljeni su na stotine kilometara opasne žice koja, osim što je zaustavila ljude, zaustavila i divljač u svojim migracijama. Nažalost, ima i štete.

Migracijska kriza koja je u Europi eskalirala u ljeto prošle godine, zakomplicirala je posao šumarima koji se brinu o fondu divljači u pograničnim područjima. Duž cijele slovenske i mađarske granice postavljena je opasna žilet-žica s namjerom odvraćanja izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja od ilegalnih prelazaka granica no ova neprirodna barijera spriječila je divljač na njezinim migracijskim putovima.

Neprirodna barijera sprečava prirodnu migraciju

Nažalost, žica je postavljena i u područjima u kojima nikad nije uočen niti jedan ilegalni imigrant poput prekodravskog područja u Podravini kojim gospodari šumarija Repaš, a koja se nalaze na granici Hrvatske sa Mađarskom. Na ovome području, žica je postavljena krajem septembra 2015. godine i odonda lovci i šumari nailaze na grozne prizore ranjene i izmrcvarene divljači koja često iskrvari od zadobivenih rana.

Jeleni, srne i divlje svinje stradavaju

Šume tog područja bogate su jelenskom divljači, srnećom divljači i divljim svinjama kojima prostori oko naselja Ždala i Gola predstavljaju stoljetne migracijske putove. Ne tako davno, granicu su prelazila cijela krda razne divljači, najčešće jelenske, no danas tamo stoji tri metra visoka ograda i ono što je još gore, namotaji od tri reda žilet-žice koja je okrenuta prema hrvatskoj strani.

Upravo je ta žilet žica problem, jer divljač u redovnom korištenju migracijskih putova, ne očekuje na svome putu takvo zlo te se često zna upetljati i izrezati, a nakon toga iskrvariti. Samo ove godine na području prekodravlja pronađeno je sedam uginulih primjeraka jelenske divljači, jedna svinja divlja te dvije srne. Broj ozlijeđene divljači je daleko veći, a vjerojatno je dio ozlijeđene divljači iskrvario i uginuo negdje u šumi bez da su je pronašli lovci. I to samo na području šumarije Repaš!

Opasnost na granici

Situacija je slična diljem dvije spomenute granice i pitanje je koliki je zapravo broj uginule i ozlijeđene divljači u cijeloj državi. A upravo je područje porječja Mure i Drave proglašeno Regionalnim parkom te u potpunosti spada u područje Natura 2000 čija vjerodostojnost je ovom ogradom stavljena pod veliki upitnik.

Stvari bi mogle biti još gore u proljeće kada jelenska divljač otvara svoje migracijske pravce na području toka rijeke Drave koja ionako čini granicu između dvije države u većem dijelu svoga toka.

Prilikom našeg posjeta ovome području, mogli smo primijetiti jasne tragove jelena i svinja divljih koji su na pojedini područjima uspjeli potrgati dijelove ograde, no naši su je susjedi u rekordnom roku popravili i postavili novu.

Čuvar lovišta, Mirko Cvetković pokazao nam je fotografije ranjene košute, snimljene prije petnaestak dana koje namjerno nećemo objaviti iz poštovanja prema ljudima slabijeg želuca. Možemo samo reći kako su prizori doista ružni, a rane na divljači dovoljno ozbiljne da im ugrozi život u teškim mukama.

Lovci spašavaju divljač

"Spomenuta brojka stradale divljači je samo ona koju smo pronašli a tko zna koliko je zapravo stradalo i uginulo u šumi. Situacija je takva da možemo očekivati još više ovakvih slučajeva", odgovara nam Cvetković.

"Cijena stradale divljači već sada premašuje 100.000 kuna (26.265 KM), i to samo na području jedne šumarije", kaže nam Miroslav Brnica, rukovoditelj odjela za lovstvo UŠP Koprivnica. Kada bi se uspjela zbrojiti šteta na nivou cijele države, znači lovišta Hrvatskih šuma te lovišta u koncesiji lovačkih udruga, bojim se da bi došli do velike cifre.

Nažalost, divljač stradava i na drugoj strani granice. Pojedini mađarski lovci također su putem društvenih mreža objavili fotografije uginulih životinja s njihove strane granice koje pokazuju slične probleme. Divljač, pogotovo jelenska i srneća, ostane zarobljena rogovljem na ogradi i ukoliko ih lovci ne spase, ugibaju od gladi i iscrpljenosti. Njihovi lovci također su ljuti zbog ove situacije, jer osim što narušava ugled države, ograda više služi kao zapreka divljači nego ljudima koji uz malo spretnosti i inteligencije bez problema je mogu savladati. Nadajmo se da će to uvidjeti i odgovorni u Ljubljani i Budimpešti te ukloniti taj politički nonsens na granici.

Tekst: Goran Vincenc, Foto: bigstockphoto.com, JanossyGergely


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Mađarska Žilet žica Migracija divljači Hrvatska

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !