Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priroda i divljač
  • 05.03.2018. 18:15

Željko Sekulić osvojio 1. nagradu fotografijom "Radoznali mališani"

Veleučilište u Karlovcu bilo je domaćin jedinstvenog multidisciplinarnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Priroda i divljač", koji se ove godine bavio tematikom stranih vrsta i lovstva. Tom je prlilikom organiziran i fotografski natječaj.

  • 1.147
  • 187
  • 0

Veleučilište u Karlovcu (Hrvatska) bilo je domaćin jedinstvenog multidisciplinarnog skupa koji se održao 01. marta. Riječ je o 2. znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Priroda i divljač", koji se ove godine bavio tematikom stranih vrsta i lovstva.

Skup se održao u organizaciji Veleučilišta u Karlovcu (odjela Lovstva i zaštite prirode) i Udruge diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu - "Alumni Vuka", dok su suorganizatori skupa bili Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski šumarski institut, Hrvatski lovački savez, Forst Eibenstein HR hunting & forest d.o.o. i Oikon d.o.o. Pokrovitelji skupa bili su i Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Zašto baš strane vrste i lovstvo?

Strana (alohtona, unesena, introducirana) vrsta je ona vrsta koja prirodno ne obitava u određenom ekosustavu već je u njega dospjela namjernim ili nenamjernim unošenjem. Ako naseljavanje ili širenje strane vrste negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili pričinjava ekonomsku štetu na području na koje je unesena, tada se ona smatra invazivnom. Nakon gubitka staništa, invazivne vrste prepoznate su kao drugi najznačajniji uzročnik gubitka bioraznolikosti na području EU, a lovne metode mogu biti interesantan alat koji može pomoći u upravljanju i kontroli tih vrsta. 

Na skupu je kratka izlaganja održalo 13 predavača, redom iz relevantnih institucija i organizacija koje se dotiču upravo tematike stranih vrsta. 

Skup se ove godine bavio tematikom stranih vrsta i lovstva.

Raspravljalo se o potrebi za jasnijim definiranjem pojmova kada se barata terminologijom stranih vrsta te učinkovitijem načinu prijenosa informacija između sektora zaštite prirode i lovstva. Naglašeno je kako su strane vrste nepoželjne, kako za sektor lovstva, tako i za sektor zaštite prirode pa ne bi trebalo biti dvojbi oko pristupa rješavanju ovakve problematike. Iako je uloga lova prepoznata u kontroli i iskorjenjivanju nekih stranih vrsta, često lovci nemaju motivaciju za aktivno sudjelovanje u njihovom suzbijanju. Razlozi dijelom leže i u neprihvaćanju lovaca od strane šire javnosti, bez obzira na argumente struke, što u lovačkim krugovima uzrokuje otpor prema suradnji i prihvaćanju novih znanja.

Edukacija lovaca od velikog značaja

Pri tome je i edukacija lovaca od velikog značaja budući da oni zaista mnogo vremena provode u prirodi, ali nisu educirani o problematici stranih vrsta. Zbog toga je potrebno razviti učinkoviti sustav dojave o prisutnosti strane vrste, u čemu može pomoći i suvremena tehnologija (dojava putem mobilnih aplikacija). Problematičan je i nedostatak komunikacije između sektora lovstva i zaštite prirode što u konačnici onemogućuje dogovor i konkretnije aktivnosti. Isto tako, strane vrste ne poznaju granice, pa bez suradnje između susjednih zemalja nema ni pozitivnih pomaka ni rezultata.  Također, i neusuglašenost oko zakonodavstva predstavlja kamen spoticanja. Zakonski okvir nameće veliku količinu birokracije što bitno usporava djelovanje na suzbijanju širenja invazivnih vrsta čime one dobivaju (još) prostora i vremena za svoje invazivno djelovanje. 

Strana (alohtona, unesena, introducirana) vrsta je ona vrsta koja prirodno ne obitava u određenom ekosustavu već je u njega dospjela namjernim ili nenamjernim unošenjem. 

Cilj skupa bila je interdisciplinarna razmjena znanja između domaćih i stranih stručnjaka, te olakšavanje transfera znanja između obrazovnih i znanstvenih institucija, odgovornih upravnih tijela, javnih ustanova, civilnog sektora i stručnjaka. 

Bez dvojbe - cilj skupa je postignut te se mogu očekivati pozitivni pomaci i jača suradnja kada se radi o stranim vrstama.

Izložba studentskih fotografija "Priroda i divljač"

U sklopu 2. znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Priroda i divljač", bilo je i otvorenje izložbe fotografija "Priroda i divljač" 2018.  Foto natječaj je otvoren prema domaćim i stranim autorima s fokusim na studente i predavače viših i visokih učilišta.

Ove godine na natječaj su pristigle 32 fotografije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovačke, a prvu nagradu osvojio je Željko Sekulić, inženjer lovstva i zaštite prirode iz Doboja (BiH) s fotografijom "Radoznali mališani". Drugu nagradu osvojio je student Tomislav Zrinski s fotografijom "Divokoza s Olimpa", a treću Nino Salkić, fotograf na projektu Rewilding Velebit, s fotografijom srnjaka u dubokoj šumi NP Sjeverni Velebit.

Autor: Dina Botta, Udruga diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu - Alumni VUKA
Foto: Vedran Slijepčević


Tagovi

Lovstvo Divljač Željko Sekulić Natječaj Fotografija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić