Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna Gora
  • 12.11.2017. 19:00

Zeletin: Stabla stara pet stoljeća

Prokletije kriju munike, koje pamte stoljeća unazad. Međutim, pojedinci krče i ove šume.

Foto: Mecklreiter / Flickr
  • 237
  • 19
  • 0

Prokletije u Crnoj Gori kriju još jednu prašumu - na planini Zeletin. Naime, ovdje se nalaze stabla munike, stara 500 godina! To bi bila još jedna prašuma, uz Biogradsku, u kojoj je starost stabala od 300 do 400 godina.

"Ozbiljnija istraživanja nikada nisu provedena i u tome je najveći problem, jer znamo da se radi o evropskim rijetkostima koja bi privukla pažnju nauke i javnosti i mnogo bi značila za naselja u okolini i cijelu Crnu Goru", prenosi RTS riječi biologa Bojana Zekovića.

Zeletin se nalazi na potezu od Andrijevice do Gusinja i sela Kuti.

Lokalno stanovništvo, koje je odraslo uz ova čuda prirode, pomaže stručnjacima u pronalaženju ovih "rajskih mjesta".

Krčenje zaštićenih šuma

Veliki problem u očuvanju ovih rijetkih vrsta predstavljaju koncesionari koji krče šume. Sijeku se stabla i na Orjenu, Komovima, Bjelasici, Visitoru, Ljubišnji i u Hajli-šumama, a one su međunarodno zaštićene Bernskom konvencijom kao Emerald staništa.

"U toku je potpuna pohara crnogorskih šuma, odvija se skrivena od očiju javnosti i pod sumnjivim okolnostima sa ogromnim propustima. Uzimajuću u obzir klimatske promjene, ovakav odnos prema šumama predstavlja samoubilački akt jedne države. Svakom ko misli na identitet Crne Gore kao prirodnog bisera, u interesu je da zaustavi ovu lavinu", smatra Zeković.

Foto: Mecklreiter / Flickr


Izvori

RTS


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.