Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 26.07.2022. 13:30

Zatražena međunarodna pomoć: Vatra guta borovu šumu na Blidinju

Zatražena je podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
  • 201
  • 27
  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas na vanrednoj telefonski održanoj sjednici zatražilo međunarodnu pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Na ovaj način je dopunjena prošlosedmična odluku kojom je od Republike Hrvatske tražena pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom radi gašenja požara u BiH. Traženje šire međunarodne podrške uslijedilo je nakon eskalacije požara, naročito na području općine Posušje - Nacionalni park "Blidinje", te područja Parka prirode "Sutjeska".

Požare u BiH iz vazduha gase helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske. Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara bitće objavljena u "Službenom glasniku BiH", a važit će dok traje opasnost od požara, saopćeno je nakon sjednice.

Gori šuma

Vatrena stihija na Čvrsnici, koja bukti već deveti dan, zahvatila je više od 200 hektara površine, u Parku prirode Blidinje guta borovu šumu, a gašenje otežava jak vjetar. Pretpostavlja se da je požar izazvao udar groma.

Bor koji gori je endemski – munika. On se u stranoj literaturi naziva "bosanskim borom", a zbog svoje ljepote privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu. Polen u vidu žućkastog praha koji u ovo doba godine možete primijetiti širom Blidinja je veoma ljekovit zbog čega znalci ovo mjesto zovu zračnom banjom.

Munika se, inače, već nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta. Oporavak šume uništene u požarima će, kažu stručnjaci, biti dugotrajan proces, piše Bljesak.info.

Sutjeska pod kontrolom

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska stavljen je pod kontrolu. Nadležni kažu da je pravovremenom intervencijom spriječena ekološka katastrofa. U ovom najstarijem i najvećem nacionalnom parku u Bosni i Hercegovini se nalazi najviši vrh BiH, planina Maglić. Više od 66 posto njegove površine pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti.

Sutjeska čuva najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, koji je i jedan od najosebujnijih na prostorima jugoistočne Evrope. U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Veoma je dragocjen i bogat fond divljači, kao i rijetkih biljnih vrsta, od koji su mnoge endemske.


Tagovi

Požar Blidinje Čvrsnica Šuma Prašuma Sutjeska Vatrena stihija Gašenje požara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞