Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje gljiva
  • 29.10.2016. 12:00

Zarada u sezoni branja gljiva i do 5.000 KM

Na tržistu su najtraženiji vrganj i lisičarka, kaže iskusni gljivar Sifet Hodžić koji se gljivarstvom bavi od 1978.

  • 6.435
  • 310
  • 0

Iako je ova godina bila crvava, od branja gljiva se može živjeti. Sifet Hodžić iz Rostova kod Novog Travnika, gljivarstvom se bavi od 1978. godine, a gljive bere u prosjeku četiri mjeseca. Za tržište bere vrganj, lisičarku, ježiku, trubu biljelu i sivu, a za vlastite potrebe bere i do dvadesetak vrsta, donosi Kanal6.

"U prosjeku zaradim 4,5 do 5 hiljada maraka i sad podijelite to. To je mislim jedna dobra plata", rekao im je iskusni gljivar.

Na tržištu je, navodi, najtraženiji vrganj i lisičarka. Otkupna cijena vrganja je 4 marke, a kad je očistiš, odstraniš zemlju od nje, 5 maraka što je jako loša cijena. Gljivar Sifet je za svoje potrebe napravio i sušaru za gljive i kaže da bi za jednu hladnjaču vrijednosti 10 hiljada maraka mogao da se upusti u ozbiljan posao otkupa i prodaje sušenih gljiva za potrebe tržišta.

Branje gljiva, naglasio je, zahtjeva izuzetnu stručnost i poznavanje gljiva, no i njemu se jednom dogodilo da se zatrovao gljivama koje je ubrao.

"Brao sam sunčanicu, ima jedna Heringova koja se da umiješati s gljivama i ja sam kao svaki iskusniji gljivar pokupio i otrovali se žena, dijete i ja. Dobro smo prošli. Malo kiselog mlijeka poslije popili i nismo imali neke velike posljedice", prisjetio se.

Izvor i video: Kanal6


Tagovi

Branje gljiva Gljivarstvo Sezona Zarada Sifet Hodžić Vrganj Lisičarka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]