Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje gljiva
  • 29.10.2016. 12:00

Zarada u sezoni branja gljiva i do 5.000 KM

Na tržistu su najtraženiji vrganj i lisičarka, kaže iskusni gljivar Sifet Hodžić koji se gljivarstvom bavi od 1978.

  • 6.434
  • 310
  • 0

Iako je ova godina bila crvava, od branja gljiva se može živjeti. Sifet Hodžić iz Rostova kod Novog Travnika, gljivarstvom se bavi od 1978. godine, a gljive bere u prosjeku četiri mjeseca. Za tržište bere vrganj, lisičarku, ježiku, trubu biljelu i sivu, a za vlastite potrebe bere i do dvadesetak vrsta, donosi Kanal6.

"U prosjeku zaradim 4,5 do 5 hiljada maraka i sad podijelite to. To je mislim jedna dobra plata", rekao im je iskusni gljivar.

Na tržištu je, navodi, najtraženiji vrganj i lisičarka. Otkupna cijena vrganja je 4 marke, a kad je očistiš, odstraniš zemlju od nje, 5 maraka što je jako loša cijena. Gljivar Sifet je za svoje potrebe napravio i sušaru za gljive i kaže da bi za jednu hladnjaču vrijednosti 10 hiljada maraka mogao da se upusti u ozbiljan posao otkupa i prodaje sušenih gljiva za potrebe tržišta.

Branje gljiva, naglasio je, zahtjeva izuzetnu stručnost i poznavanje gljiva, no i njemu se jednom dogodilo da se zatrovao gljivama koje je ubrao.

"Brao sam sunčanicu, ima jedna Heringova koja se da umiješati s gljivama i ja sam kao svaki iskusniji gljivar pokupio i otrovali se žena, dijete i ja. Dobro smo prošli. Malo kiselog mlijeka poslije popili i nismo imali neke velike posljedice", prisjetio se.

Izvor i video: Kanal6


Tagovi

Branje gljiva Gljivarstvo Sezona Zarada Sifet Hodžić Vrganj Lisičarka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.