Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz trupaca
  • 16.07.2019. 13:30

Zabrana izvoza trupaca: Tek formirana radna grupa, Pašalić najavljuje smjene u "Šumama"

Odugovlačilo se u samom startu i niko to nije uzeo kao inicijativu. Tek prije neki dan formirana je radna grupa i tu je izgubljeno nekoliko mjeseci, bez potrebe smo izgubili vrijeme, izjavio je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Foto: Pixabay/saarsig
  • 91
  • 15
  • 0

Formirana je radna grupa u sklopu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a koja će sagledati mogućnosti zabrane izvoza trupaca iz BiH koji se planira ograničiti u skladu sa CEFTA sporazumom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. 

Podsjetimo, o uvođenju taksi koje bi destimulisale izvoz, priča se još od 2017. godine, kada su entitetske vlade na zajedničkoj sjednici dogovorile da otpočnu proceduru i pokrenu inicijativu da se u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača izvoz trupaca ograniči. Kako pišu Nezavisne, trebalo im je više od pola godina da upute inicijativu prema Savjetu ministara BiH, u kojem godinu dana nisu preduzimali ništa u vezi s tim pitanjem, tako da ni dan-danas nije jasno kada će i da li će doći do zabrane izvoza trupaca iz BiH.

Vlade se složile - zabranjuju izvoz trupaca i uvode takse

"Odugovlačilo se u samom startu i niko to nije uzeo kao inicijativu. Tek prije neki dan formirana je radna grupa i tu je izgubljeno nekoliko mjeseci, bez potrebe smo izgubili vrijeme, a sada, ako se počelo raditi na tome, nadam se da će se i završiti", rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dok se u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu oglasili na ovu temu. 

Smjene kadrova u šumskim gazdinstvima? 

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su Vlada i resorno ministarstvo odlučili da se razračunaju sa svim negativnim pojavama u "Šumama Srpske" i da su uskoro moguće smjene kadrova u nekoliko šumskih gazdinstava u kojima postoje najveći problemi.

Pašalić je za Nezavisne rekao da će Ministarstvo, ako bude indicija za bilo kakve kriminalne radnje u tom smislu, podnositi i krivične prijave.

"A onda ćemo se rješavati takvih kadrova. To moramo, jer postoji loša percepcija javnosti o 'Šumama' da su tamo kriminalci i da ništa ne funkcioniše. To nije tačno i želimo 'Šume' dovesti u red, prepoznati i riješiti probleme", rekao je Pašalić navodeći da su već pokrenute kontrole šumskih gazdinstava i transporta trupaca na putevima.

"Imamo oduzetih oko 500 metara kubnih drvnih sortimenata i nastavićemo kontrole", rekao je Pašalić.


Tagovi

Izvoz trupaca Radna grupa Zabrana Goran Zubić Boris Pašalić Šume RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer