Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanton Sarajevo
  • 21.03.2022. 17:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Za očuvanje i unaprijeđenje šumskog biodiverziteta 4 miliona KM

Programom je planirano 5.000 KM za projekte pojedinaca i 20.000 KM za projekte nevladinih organizacija. To su sredstva koja se dodjeljuju na osnovu javnih poziva

Foto: Vlada KS
  • 100
  • 9
  • 0

Za oblast šumarstva, odnosno provođenje šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma na području Kantona Sarajevo ove godine je planiran iznos od 3.980.000 KM. Vlada je na prošloj sedmici usvojila program kojim se precizira svrha i načini utroška namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ-a), a za potrebe finasiranja i sufinansiranja projekata u šumsko – uzgojnoj oblasti, s ciljem trajnosti općeg dobra šuma i šumskog zemljišta.

Osim toga, kako je istakao ministar privrede Adnan Delić, on uključuje i projekte koji se odnose na osnovne funkcije šuma, te projekte pojedinaca i nevladinih organizacija koji podstiču i unapređuju biološke fukcije šuma, odnosno održavanje biodiverziteta, kao i ekonomske i produžene, odnosno socijalne funkcije šuma.

"Programom je planirano 5.000 KM za projekte pojedinaca i 20.000 KM za projekte nevladinih organizacija. To su sredstva koja se dodjeljuju na osnovu javnih poziva, a tiču se realizacije aktivnosti uzgoja i zaštite šuma i šumskog zemljišta i u privatnom vlasništvu", kazao je ministar Delić. 

Kapitalni projekti

Ostalih 3.955.000 KM predviđeni su za za kapitalne projekte iz oblasti šumarstva, među kojima su i oni izgradnje protivpožarnih puteva - za koje je planirano 270.000 KM, te 782.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju protivpožarnih puteva.

"Ugroženost šuma šumskim požarima predstavlja najjači oblik destrukcije šuma i šumskog zemljišta i zato za realizaciju projekata koji će pomoći u prevenciji požara i lakšem pristupu šumskim područjima u slučaju požara izdvajamo više od milion KM. Šumski putevi su preduslov adekvatne borbe protiv požara", rekao je Delić.

Osim u borbi protiv šumskih požara, kako je dodao, ovi putevi omogućavaju i realizaciju svih aktivnosti u šumi s aspekta kontinuiteta gospodarenja šumama, ali i mogućnost pristupa šumskoj biomasi koja će nam biti potrebna kao repromaterijal za peletaru. 

Ostale mjere

Naveo je da i da usvojeni program obuhvata još niz drugih kvalitetnih projekata, poput sanacije požarišta, popunjavanja šumskih kultura, šumsko–uzgojnih mjera na njezi šumskih kultura, proreda u šumskim kulturama, radova na zaštiti šuma, gradnje i sanacije šumske infrastrukture, rasadničke proizvodnje, kao i aktivnosti na realizaciji projekata rekonstrukcije i konverzije izdanačkih šuma.

Sve navedene aktivnosti realizirat će se u skladu s Pravilnikom o postupku i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta Kantona Sarajevo.


Tagovi

Šume Šumski požar Zaštita šuma Adnan Delić Ministarstvo privrede KS

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]