Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sadnica
  • 16.12.2019. 10:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Stanovi, Doboj

Vršit će pošumljavanje sadnicama iz kontejnera - prijem sadnice gotovo 98 procenata

U Stanovima, kod Doboja djeluje Centar za sjemensko-rasadničarsku proizvodnju gdje sadnice hrasta, bijelog i crnog jasena, hrasta lužnjaka, te četinara crnog i bijelog bora, jele i smrče, ali i ukrasnog rasada provode u kontejnerima.

Foto: Pixabay/Aeehrst
  • 259
  • 11
  • 0

Kontejnerski uzgoj sadnica provodi se u Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima, kod Doboja i jedini je takav način uzgoja sadnica u RS te daje bolje rezultate od klasičnog uzgoja. 

Pored toga, ovaj bi uzgoj trebao preporoditi šumska prostranstva u Republici Srpskoj pa je ovaj Centar u petak posjetio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić te Slaven Gojković, generalni direktor "Šuma Srpske". 

Prijem sadnice na terenu gotovo 98 procenata

Ondje se moglo vidjeti kako izgleda kontejnerska proizvodnja hrasta, bijelog i crnog jasena, hrasta lužnjaka, te četinara crnog i bijelog bora, jele i smrče, ali i ukrasnog rasada, navode nezavisne

"Velika prednost ogleda se u tome što je prijem te sadnice kad dođe na teren gotovo 98 procenata, za razliku od sadnica koje se klasičnim putem proizvode", pojasnila je Helena Luković, upravnica Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima.

Gojković je komentirao kako će ove sadnice završiti u šumskim gazdinstvima gdje svake godine provode pošumljavanja. Ministar Pašlić je rekao da se želi napraviti značajan zaokret i u smislu strukture sadnog materijala. 

Uskoro plan pošumljavanja u RS 

"Naše kolege profesori sa Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rade plan pošumljavanja i trebalo bi da ga završe u narednih pola godine, koji će nam u stvari precizno reći kakav se to sadni materijal treba proizvoditi za potrebe šuma, i ne samo šuma, nego i za komercijalnu proizvodnju", izjavio je Pašalić dodajući da će se upravo  zbog toga, osim za potrebe "Šuma Srpske", u Stanovima proizvoditi i sadnice za tržište.

"Ono što se dogovorimo sa našom upravom i sa Ministarstvom ćemo u narednom periodu da sprovedemo i da ovaj rasadnik krene u nekom drugom pravcu, ne samo da se proizvodi za javno preduzeće, nego da idemo i na hortikulturu, na sporedne šumske proizvode", rekao je Milovan Krčo, direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.


Tagovi

Uzgoj sadnica Kontejnerski uzgoj Pošumljavanje Hrast lužnjak Četinari Helena Luković Boris Pašalić Slaven Gojković Centar za sjemensko-rasadničarsku proizvodnju


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]