Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz trupaca
  • 04.03.2018. 15:00

Vlade RS i Federacije traže zabranu izvoza trupaca i uvođenje taksi

Iz Udruženja šumarstva i prerade drveta Srpske poručuju da bi se time spriječila česta ilegalna sječa i izvoz trupaca, ali i da bi drvni sortimenti ostali unutar države.

  • 240
  • 33
  • 0

Vlada Srpske i Federacije udružile su snage i odlučile zaustaviti izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH. Zabrana postoji, ali je privremena i ističe u aprilu, pa su odlučile da taj problem riješe na dugoročne staze, piše atvbl.com.

Za to će im trebati pomoć Savjeta Ministara, kojima će ovih dana i poslati prjedlog. Iz Udruženja šumarstva i prerade drveta Srpske poručuju da bi se time spriječila česta ilegalna sječa i izvoz trupaca, ali i da bi drvni sortimenti ostali unutar države.

Mi tražimo neko rješenje koje bi poboljšalo snadbjevanje kapaciteta, jer vidimo da tu postoji još prostora za rast i da se na određen način poboljšaju vrijednosti koje ostvarujemo kada je u pitanju ukupan prihod, kada je u pitanju i spoljno trgovinska razmjena, odnosno izvoz”, rekao je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS Lazo Šinik.

Žele da pomognu domaćim prerađivačima

Ideju o potpunoj zabrani izvoza trupaca, prvo je predložilo Ministarstvo poljoprivrede Srpske, nakon čega je dobilo podršku federalnog resora. Kažu, da tim potezom žele da pomognu domaćim prerađivačima.

U cilju zaštite interesa domaćih drvo prerađivača u RS u smislu obezbjeđenja dovoljnom količinom sirovine, Vlada RS već je u prethodnom periodu u septembru prošle godine, donijela privremenu odluku o zabrani izvoza trupaca iz RS. Ona je privremenog karaktera i važi do aprila tekuće godine. U međuvremenu i Vlada Federacije je donijela takvu odluku”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić.

Prijedlog je da se uvede taksa na izvoz

Prijedlog Federalne Vlade je da se uvede taksa na izvoz ogrjeva i rezane građe lišćara. Koliko bi mogla iznositi još ne znaju, ali znaju za šta bi je iskoristili.

Da bi se destimulirali ovi koji izvoze, a da bi od tih taksi koji bi se prikupile, onda ponovo se vraćalo ovim drvoprerađivačima. Što bi bilo jako dobro. Ta sredstva koja bi se od taksi prikupila, ona bi ovamo bila za, išlo bi na dodanu vrijednost, išlo bi na otvaranje radnih mjesta i td u sektoru drvoprerađivačkom”, rekla je pomoćnica federalnog ministra poljoprivrede Danica Cigelj.

Foto: Oleg.0/bigstockphoto.com


Tagovi

Uvoz Izvoz Drvni sortiment Ilegalna sječa Trupci BiH Taksa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.