Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećen plastenik
  • 14.02.2019. 10:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Vjetar uzrokovao veliku štetu u rasadniku mediteranskog bilja

Novoizgrađeni plastenik u rasadniku mediteranskog i drugog bilja, u vlasništvu Centra za gazdovanje kršom stradao je od velikih udara vjetra koji su prije nekoliko dana zahvatili Trebinje. Šteta je velika, a sve će usporiti započetu proizvodnju sadnica.

Foto: Centar za gazdovanje kršom Trebinje
  • 189
  • 16
  • 0

Konstrukcija namjenskog plastenika, površine oko hiljadu kvadratnih metara, deformisana je, a najlon iskidan, usljed jakih udara vjetra koji su dostizali brzinu šezdeset pet kilometara na čas. Izvjesno je da je nastala šteta na plasteniku, koji je na upotrebu Centru za gazdovanje kršem predat  u novembru, prilično velika. Кako je plastenik u garantnom roku u ovom preduzeću se  nadaju brzoj sanaciji.

"Obavijestili smo nadležno ministarstvo, JP "Šume Srpske" i izvođača radova, kao i nadzorni organ. Tek će se obračunati šteta, ovako na prvi pogled izgleda ogromna. Nadamo se da ćemo započetu proizvodnju nastaviti ubrzo. Insistrićamo da se to što prije sanira, pošto je plastenik u garantnom roku. Mi smo uporno upozoravali da je Hercegovina područje izloženo jakim udarima vjetra. Znali smo da se treba obratiti pažnja prilikom izrade tih konstrukcija", kaže Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Tasovac se, ipak, nada da će se sve brzo riješiti, te da će planirane aktivnosti biti nastavljene.

"To bi nam omogućilo da nastavimo eksperimentalnu fazu. Nažalost, nismo u stanju da radimo onako kako je zamišljeno po projektu, ne možemo to da finansiramo uz svu pomoć nadležnog ministarstva i JP "Šume Srpske" jer su to velika ulaganja. Zato bismo krenuli u probnu proizvodnju sa nekih 150 do 200 vrsta mediteranskog drveća i grmlja do čijeg sjemena budemo mogli doći. Ovo će nas malo usporiti ", kaže Tasovac.

Na sadnicama nije bilo štete

Jak vjetar je oštetio konstrukciju i najlon, no, na sadnicama koje su bile u plasteniku nije bilo štete objašnjava Jovana Petijević, rukovodilac rasadnika.

"Mi smo u pripremnoj fazi probne proizvodnje. Sjetva je počela prošle sedmice. Počeli smo sa četinarskim vrstama, međutim, ovo je obustavilo proizvodnju dok se ne sanira situacija. Ono što je dobro jeste da na sadnicama nema štete zato što je kontejnerska proizvodnja, sjeme je u kontejneru", istakla je ona.

Plastenik je izgrađen u okviru projekta u čijem finansiranju učestvuju Ministarstvo poljoprivrede, Šume Srpske, IPA projekat i Centar za gazdovanje kršem. Vrijednost mu je oko dva miliona maraka i realizuje se etapno.

"Plastenik još nije opremljen kako bi trebalo. On ima svoju infrastrukturu, digitalne programe koji rade na obezbjeđivanju provjetravanja, određene temperature, regulisanju vlage, kišnu granu, ali od opreme fale kontejneri i stolovi", kaže Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Cilj obezbijediti odgovarajući sadni materijal za pošumljavanje

Riječ o velikom i moderno opremljenom plasteniku za proizvodnju rasadnog materijala, dimenzija 80 puta 12 metara. Planirano je da se u njemu proizvodi sjemenski materijal četinarskih i listopadnih vrsta za pošumljavanje – crnog bora, čempresa, primorskog i alepskog bora, kedra, hrasta medunca, divljeg šipka, lavande i ostalih mediteranskih biljaka. 

U Centru za gazdovanjem kršom Trebinje već neko vrijeme proizvode sadnice na otvorenom prostoru. Cilj je se obezbijedi ovdašnjem podneblju i klimi prikladan sadni materijal za pošumljavanje krša, ali i tržišno konkurentan proizvod, koji će prodajom donositi nove prihode. 


Tagovi

Plastenik Centar za gazdovanje kršom Trebinje Rasadnik mediteranskog bilja Branko Tasovac Vjetar


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁